Catalunya Diari

L'Audiència confirma la multa de 540 euros a Hasél i Ciniko per una cançó que "mensycaba la dignitat" d'Àngel Ros

Desestima el recurs presentat per la defensa i dona la raó a la sentència que els considera responsables d'un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat

Hasél i Ciniko asseguts al banc dels acusats al penal 3 de Lleida. Imatge del 23 de novembre de 2016 | LleidaDiari.cat

L'Audiència de Lleida ha confirmat la multa de 540 euros als rapers Pablo Rivadulla (Pablo Hasél) i Eloi Yebra (Ciniko) per un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat. La sala ha desestimat el recurs presentat per la defensa i ha donat la raó al jutjat penal número tres de Lleida que els va condemnar a pagar una multa de sis euros diaris durant tres mesos, que suma en cada cas 540 euros en total. El motiu, la cançó 'Menti-Ros' publicada a Youtube el cinc de desembre del 2014 en què criticaven les polítiques de l'alcalde Àngel Ros al capdavant de l'Ajuntament de Lleida. La jutge considera provat que els dos acusats van publicar el vídeo «amb ànim de menyscabar la dignitat de l'alcalde», emprant expressions dirigides contra ell com ara «Àngel malparit, et mereixes un tret, t'apunyalaré, m'has arruïnat o t'arrancaré la pell a tires». Durant el judici, Ros -que va declarar com a testimoni- va assegurar que amb 'Menti-Ros' es va sentir amenaçat i intimidat i va témer per ell i la seva família.

La magistrada també va considerar provat que al cap de pocs dies (el deu de desembre del 2014) i un cop ja incoat el procediment per 'Menti-Ros, Pablo Hasél va publicar una altra cançó a Youtube en aquest cas cantada només per ell i titulada 'Un alcalde miserable, no un Déu' «amb el mateix ànim que la primera», segons recull la sentència. En aquest altre vídeo es podien sentir expressions com ara «si em tanquen a la presó per tot això, et juro que ni que sigui l'últim que faci te'n penediràs tota la vida, paraula. Pren-ho com una amenaça si vols, no és gratuïta, és una resposta a aquells que volen fotre'm encara més la vida».

Pablo Hasél i Ciniko es van asseure el 23 de novembre del 2016 al banc dels acusats per un presumpte delicte d'amenaces de mort a l'alcalde de Lleida. Els acusats van declarar que van fer una cançó de denúncia social en to satíric i que no es va amenaçar ningú. L'advocat de la defensa va sol·licitar l'absolució dels dos rapers tenint en compte el dret de llibertat d'expressió i va demanar que la nul·litat del procés judicial pel fet que Ros no va presentar cap denúncia personalment. Per la seva part, la fiscalia va demanar que es condemnés els acusats a un any i tres mesos de presó per un delicte d'amenaces o, alternativament, per un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat a una multa de 1.800 euros. Finalment, la jutge els va condemnar a pagar una multa de 540 euros, en cada cas. Ara, l'Audiència de Lleida ha confirmat la sentència. El raper lleidatà Pablo Hasél ja va ser condemnat per l'Audiència Nacional a dos anys de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme per cançons de suport a els GRAPO o ETA, entre d'altres. La condemna va ser ratificada pel Tribunal Suprem el març del 2015.


Comentaris

envia el comentari