Catalunya Diari

L'EMU deu ja 70 milions d'euros, segons CiU

L'EMU deu ja 70 milions d'euros, segons CiU| Redacció - Fotografia: CiU Ajuntament de Lleida

 L’empresa, de titularitat municipal al 100%, tenia un endeutament de 7,3 milions d’euros al 2008, mentre que al 2012 presenta un endeutament a llarg termini de 70,5 milions d’euros, després de subscriure nombroses operacions de crèdit i d’una operació de refinançament al 2010. El grup nacionalista ha advertit que l’any que ve, l’EMU haurà de pagar uns 11,4 milions d’euros per les despeses financeres d’aquest endeutament (8,4 milions d’amortització i aproximadament 3 d’interessos) ja que al 2014 venç la carència pactada en el refinançament de 2010 i això suposarà que es tripliqui aquesta partida respecte els 4 milions que es preveuen pagar enguany.
 
"Primer hem de ser conscients de la situació real, perquè si continuem treballant amb la bombolla teòrica del valor dels terrenys de l’EMU, estem fent ficció i ens passarà com ha passat amb Bankia, per exemple, fent veure que tenim recursos, sense prendre decisions fins al final. Si som conscients de la situació, tot i que sigui complicat, es poden prendre mesures ja", ha afirmat aquest dimarts el cap de l’Oposició i líder de CiU a la Paeria, Joan Ramon Zaballos, acompanyat de la portaveu, Bea Obis, i la resta de regidors i regidores del Grup Municipal: Miquel Padilla, Cristina Torrent, Paco Cerdà i Antoni Postius.
 
Aquest últim ha recordat que el balanç de l’EMU del 2012 presentat al darrer consell d’administració, fet sobre la valoració del preu d’adquisició dels actius immobiliaris, no s’ajusta a la realitat actual del sector immobiliari i oculta la greu situació financera de l’empresa pel seu endeutament. I ha afegit: "Estem tocant fons, hem esgotat la possibilitat de refinançar el deute i cada cop la bombolla s’està fent més grossa. De fet, ja ha explotat, com s’ha vist amb les pèrdues de l’any passat, però tampoc es podrà afrontar els interessos perquè no ha venut enguany cap solar per obtindre recursos".
 
El Grup de CiU ha insistit en demanar una taxació externa i independent per conèixer l’estat real dels actius de l’EMU i en funció dels resultats actuar amb celeritat per evitar que les pèrdues i la mala gestió de l’empresa l’acabin pagant amb els seus impostos els lleidatans i les lleidatanes. "Haurem d’aplicar les mesures menys costoses per als ciutadans. El govern municipal està acostumat a gastar a cop de crèdit i ara hem de pagar tot el que s’ha invertit els últims anys. Toquem de peus a terra. Necessitem un pla de sanejament que inclogui una valoració exacta dels actius immobiliaris de l’EMU. Tots els actius s’han depreciat considerablement i resulta que l’EMU fa cas omís al preu de mercat real dels actius avui per avui", ha reblat el regidor nacionalista.
 
El cap de l’Oposició ha lamentat que els comptes de l’EMU tinguin una repercussió directa sobre el dia a dia dels ciutadans, sobretot pel que fa als impostos. "L’Impost de Béns Immobles (IBI) no baixarà en cap cas a Lleida, tot i ser un dels més alts de l’Estat. Els comptes de l’EMU hi tenen una vinculació directa amb aquest fet ja que no és enginyeria financera virtual, sinó que afecta en els pagaments dels ciutadans a l’Ajuntament", ha insistit Zaballos.  
 
Per últim, la portaveu de CiU Bea Obis ha anunciat que el grup nacionalista preguntarà a l’equip de govern per què la Junta General de l’EMU té lloc després del Ple, i no abans, com sempre s’ha fet. "La sensació és que volen amagar el debat sobre l’EMU endarrerint-lo en l’ordre del dia de divendres per què els mitjans no puguin fer-se ressò. Preguntarem perquè s’ha canviat precisament enguany".


Comentaris

envia el comentari