Catalunya Diari

L’Ens Públic de Salut Lleida

L’Ens Públic de Salut Lleida| Juli Otal

 Des de que el passat 25 de febrer el conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar la futura creació de l’Ens Públic de Salut per la Regió Sanitària de Lleida, trobem a la ciutat de Lleida en especial, i a altres contrades de les comarques de Ponent, preocupació pel futur de la Salut a Lleida.
 
El conseller va anunciar, en nom del Govern de la Generalitat, que, per mitjà d’un Decret de Govern, hi havia la intenció de crear el futur Ens, fusió de l’Institut Català de Salut (ICS) de Lleida i el Gestor de Serveis Sanitaris (GSS). Les aportacions de cada un d’aquests organismes són, per part de ICS, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), l’Hospital del Pallars de Tremp i els seus centres de Primària, i per part del GSS, s’aportaria l’Hospital de Santa Maria i un centre de primària ABS, sumant al projecte l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB).
 
S’ha donat un termini de 6 mesos pel desenvolupament del dit Ens Públic de Salut per la Regió Sanitària de Lleida. Fins aquí, tot el que sabem que han dit el conseller i el Govern de la Generalitat.
 
Des de llavors, els professionals de la Sanitat de les Terres de Lleida i els usuaris, ens trobem pendents del que hi ha darrera d’aquest Decret del Govern. Els interrogants i els dubtes lògics ens volten pel cap. Tenim la por al cor, veiem com han anat les intencions en comunitats com València i Madrid de privatitzar la gestió de la sanitat. A la primera, València, clarament mal gestionada, hi tenim el Govern de València per ficar diners per a que el gestor privat pugui guanyar més. A Madrid, per sort, davant de les intencions de privatitzar els seus hospital, la societat va aconseguir paralitzar el projecte. Dues comunitats amb governs del PP. Davant de tot això, Lleida té dubtes raonables i vol saber què hi ha darrera d’aquest nou Ens Públic de Salut. 
 
Des d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), vam reaccionar des del principi demanant la compareixença del conseller i li vam remarcar clarament la nostra postura sobre el sistema de Salut que volem per a Catalunya. Un sistema de salut públic, universal i gestionat públicament. Més tard, vam presentar una Moció al Parlament i va ser aprovada pels grups parlamentaris. En aquesta demanàvem explicacions i que en un termini de tres mesos sigui presentat als grups parlamentaris les intencions del Govern per la creació del Ens Públic de Salut de la Regió Sanitària de Lleida.
 
Alguns sindicats i partits ens estan acusant afirmant que ERC que no està fent res per aturar aquest procés, i cal recordar, d’una banda, que aquesta és una proposta del Govern de CiU; i, d’altra banda que nosaltres no tenim un nombre de diputats suficient per aturar res al Parlament. Les proves les tenim en aquests últim mesos, on el Govern de la Generalitat ha tirat endavant lleis amb altres majories on no estava ERC. Tenim dos exemples recents, la rebaixes dels impostos d’un 50% a només un 10% pel complex Barcelona World. L’externalització de la gestió de la publicitat de TV3, adjudicat al grup Godó. En cap d’aquests acords ha estat ERC. El Govern ja sap on trobar recolzament per fer majories. Si ja amb això ens hem oposat al Govern fermament, què no farem per defensar la sanitat pública.. 
 
La futura República Catalana tindrà moltes virtuts, i un dels pilars que ho sustentarà serà garantir l’Estat de Benestar: Sanitat, Educació, Atur, Pensions, ajuda al Tercer Sectors, etc. Si no hem de tenir una societat més justa pels catalans i catalanes de què ens val la lluita per un estat propi?
 
Com a partit d’esquerra, tenim clar que cal impulsar polítiques de progrés i les polítiques liberals les deixem per altres. Estarem al costat de la societat lleidatana en la defensa de la Sanitat Pública, junts si ens volen al costat, sols si cal, amb la certesa de que pel moment no hem fet res del que alguns, ideològicament molt actius, ens acusen. No hem aprovat cap decret, perquè no som al Govern. Hem exigit aclariments i aprovat mocions per assegurar que el futur Ens Públic garantirà un millor servei públic de salut, serà gestionat públicament i hi estarem a sobre per garantir els drets socials i laborals del seus treballadors, pilars de la qualitat de l’assistència que reben els nostres malalts. Estem oberts a participar perquè, com a lleidatans i com a lleidatanes, ens preocupa el que pugui venir del nou Ens Públic de Salut. 
 
Juli Otal, president de la Secció Local de Lleida d’ERC


Comentaris

envia el comentari