Catalunya Diari

Les festes de maig d'enguany

Les festes de maig d'enguany| Carles Vega

 Immersos en el mes de maig a la ciutat de Lleida, no tenim temps de pair una festa que ja en tenim una altra al davant. Però això no impedeix que, entremig, cadascú de nosaltres fem valoració de com han anat, tant per les condicions meteorològiques com pel nivell dels diversos actes i festejos. I els comentaris que se senten sobre la Festa Major de maig d’enguany no són, en molts casos, gaire positius. Tot i que no és veritat que no hi hagi diners per a festes al pressupost del 2016.
 
Inestabilitat atmosfèrica a banda, la d’enguany no és valorada com la de l’any passat. Hem sentit queixes sobre la menor espectacularitat dels focs d’aquest any respecte l'anterior. Queixes també per la menor entitat dels grups participants a les revetlles. O perquè hi havia menys activitats al 'Parc dels somriures'. O perquè algunes activitats a l’aire lliure aquest any no s’havien fet. O perquè la Batalla de les flors va ser menys animada. Encara que, tot sigui dit, els preus de les representacions a la Llotja s’han mantingut en la línia dels de l’any passat... Cars, caríssims.
 
Hem sentit dir també que des de l’equip de govern s’ha culpat l’oposició de la menor espectacularitat, de la menor entitat, de la menor oferta, de la menor contractació o de la menor animació d’aquesta festa major. Tot i que reconec que no se’ns ha culpat del mal temps (o, almenys, no ens n’ha arribat cap comentari). Així que se’ns carrega, en el dèbit del balanç provisional de l’event, que hem provocat la menor lluïssor de les Festes de Maig de 2016.
 
He d’entonar el “mea culpa” per criticar que hàgim hagut de pagar 42.000 euros pels focs artificials de l’any passat (amb la vehement justificació per part de l’alcalde que només representen 5 cèntims per lleidatà). També reconec culpabilitat per retreure al senyor Ros i el seu equip que quedessin pendents de pagament més de 400.000 euros de les festes de maig i de setembre. I no puc eludir la falta d’haver posat en evidència que el maig de 2015, a quinze dies de les eleccions municipals, no es reparés en gastos per fer unes Festes de Maig d’aquelles de traca i mocador, sense importar que se sobrepassés el que estava pressupostat. I deixant en evidència que el pressupost per a festes populars de tot l’any era irreal, molt per sota d’allò que s’hi tenien intenció de gastar i s’hi van gastar des del govern municipal.
 
Amb l’acord d’ERC-Avancem amb PSC per als pressupostos 2016, vam avenir que els comptes per a festes es fessin molt més ajustats a les previsions. De manera que es va consignar una partida que gairebé duplicava la del pressupost de l’any passat, fins arribar als 940.000 euros per a totes les festes de l’any, que era molt més real que la dels darrers anys. I que tendia a la xifra de festes en any electoral (en què, com s’ha vist, es contracten més bombos i més platerets, dit de forma figurada).
 
Per això, ja ens va semblar bé que, per tal de poder pagar els proveïdors de les lifares electorals de l’any passat de l’alcalde, es decidís destinar una part del pressupost d’enguany per a festes: en concret, 200.000 euros per pagar les factures pendents dels fastos de 2015. Qui treballa per a una administració confia que li pagaran i no en té cap culpa, que els recursos públics no estiguin ben administrats pel Govern de la Paeria.
Així que, repeteixo, no és cert que no hi hagi diners per a les festes d'enguany. Encara queden 740.000 euros, quantitat gens menyspreable per a Reis, carnestoltes, festes de maig, festes de tardor i “lo que surja”, que diria un alcalde bilingüe. No és cert que l’oposició hàgim provocat retallades: és un govern malgastador i malpagador com el del PSC qui les ha provocat. I estarem observant perquè, amb l’excusa d’ajustar pressupost, no es facin realment retallades a cultura. Vull dir a la part de cultura que no és festes. És més: amb la recuperació de la gestió del teatre de la Llotja, hauríem d’estalviar o almenys gestionar millor els diners públics.
 
I una cosa: tant de bo, per a l’any que ve, Àngel Ros i els seus acòlits posin el mateix interès a visitar la revetlla de les entitats de cultura popular de la ciutat que el que hi posa sempre per visitar la de les cases regionals. I, posats a fer, no seria mala cosa escoltar el prec sorgit d’alguna d’aquestes entitats de cultura popular per muntar la seua revetlla per al cap de setmana i no per a mitja setmana, que sempre hi ha menys concurrència (i no crec que sigui perquè la gent de Lleida se’n vagi de revetlla a Saragossa, a Barcelona o a Andorra).
 
Carles Vega, president del Grup Municipal d'ERC-Avancem a la Paeria


Comentaris

envia el comentari