L’expansió de la vespa asiàtica per les comarques catalanes sembla imparable

Un exemplar de vespa asiàtica | Cedida

 

Els treballadors d'una empresa situada al polígon de Can Parellada de Terrassa van detectar, la setmana passada, que unes vespes havien instal·lat un rusc a la part exterior d'una de les finestres de l'edifici. Després de créixer amb força en pocs dies, van veure que els insectes presentaven un color molt fosc, i van sospitar que es podria tractar de la temuda vespa asiàtica, segons informa 'Terrassa Digital'. En posar-se en contacte amb el Departament de Medi Ambient, van confirmar que, efectivament, es tractava de les primeres vespes asiàtiques ('Vespa velutina') a Terrassa. Segons ha indicat el mitjà, els Agents Rurals retiraran el rusc al llarg d'aquesta setmana, aprofitant que totes les vespes s'hi reclouen durant les hores nocturnes. Ara bé, la presència cada vegada més habitual d'aquests insectes al nostre país preocupa, i molt.

Els nius de les vespes asiàtiques són molt grossos. | Cedida

 

I és que no es tracta de l'últim cas, sinó un dels més recents. A finals de maig, segons va informar el 'Diari de Girona', els Apicultors Gironins Associats van localitzar 680 reines de vespa asiàtica des de principis d'any. Això vol dir que, cada dia, es van localitzar unes cinc noves reines. La quantitat més gran a la comarca de la Selva, a l'Alt Empordà i a la Garrotxa, però també a Osona i al Bages. Segons denunciaven els apicultors, la Generalitat «no actua amb eficàcia» en les tasques de control, malgrat que la destrucció d'aquests nius s'hagi delegat als ajuntaments.

 

Es tracta d'una espècie invasora, que es va detectar per primera vegada a Europa, a França, l'any 2004, en un carregament de ceràmica per jardineria que va arribar de la Xina. Gràcies a la seva gran capacitat per reproduir-se i dispersar-se, es va expandir ràpidament al nostre país. Diferenciada de les vespes autòctones pel seu color fosc i la franja groga que presenta a l'abdomen, no és més agressiva per a les persones ni tampoc la picada és més dolorosa, però sí que ataca les abelles. Els seus nius a Catalunya han proliferat sobretot a les comarques gironines, les de Barcelona i les de Lleida. A la Garrotxa, per exemple, els apicultors han posat el crit al cel perquè posa en perill els ruscos d'autòctons d'abelles. De fet, segons asseguraven a RAC 1 fa uns mesos, els efectes d'aquesta espècie invasora poden comportar conseqüències greus, tant per a la pol·linització dels camps com per a la producció de mel. 

 

Un niu de vespa asiàtica a la zona de la Garrotxa | Cedida