L’Hospital Arnau acull un curs pioner sobre el delírium en pacients crítics

La sala d'actes de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acollirà demà el curs DELIRUCI 2018, una formació multidisciplinària sobre la detecció, la prevenció i el tractament del delírium en pacients crítics, que compta amb més de 140 professionals sanitaris del pacient crític inscrits. Aquest curs, pioner a tot l'Estat espanyol, vol ser un referent en els anys vinents en aquest trastorn, que no només afecta els malalts crítics sinó que també pateixen molts altres pacients ingressats en centres hospitalaris. La vocació del curs és l'enfocament multidisciplinari, de manera que hi participen com a ponents metges intensivistes, psiquiatres i infermers de crítics.

 

D'altra banda, el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Arnau ha implementat un pla d'humanització que no només millora l'experiència dels pacients i dels seus familiars, sinó que també ajuda a prevenir l'aparició d'aquesta síndrome. El delirium és un trastorn de l'atenció i del comportament que també es coneix com a síndrome confusional aguda. Es caracteritza per una alteració aguda i fluctuant de la consciència i de la capacitat cognitiva. Segons diferents estudis, la incidència del delírium a les unitats de cures intensives es troba entre el 20% en pacients no intubats i el 80% en pacients amb ventilació mecànica. Per detectar-lo, tractar-lo i, sobretot, prevenir-lo és d'una importància vital que el personal sanitari disposi de la formació adequada.

 

Els nous projectes de l'Arnau de Vilanova

El Departament de Salut ha iniciat un esforç inversor en l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida per equipar-lo amb instal·lacions que incorporin els últims avenços tecnològics. Aquest compromís, a mitjà termini, es concretarà en l’ampliació i millora del bloc quirúrgic. La intervenció inclou concentrar tota l’àrea quirúrgica en una sola planta, en lloc de les dues actuals, construint una ampliació adossada, quasi doblant la superfície actual.

 

Així, en total es comptarà amb una planta de 3.200m2 que albergarà, entre d’altres, divuit quiròfans (quatre més que els actuals) i 23 places de recuperació post-anestèsica (actualment n’hi ha 20). L’actuació també permetrà millorar la connexió del bloc quirúrgic amb la Unitat de Cures Intensives (UCI), les Urgències i els servei de radiologia. La redacció del projecte està previst que s’acabi l’any vinent, per poder començar les obres a principis del 2020.