Catalunya Diari

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida dóna un pas més en la promoció de la lactància materna

L’acreditació IHAN és el reconeixement a l’Hospital per la seva bona pràctica d’humanització de l’assistència al naixement i la lactància

Comitè de lactància de l'Arnau
Comitè de lactància de l'Arnau | LleidaDiari.cat

El Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha recollit l'acreditació de la primera i segona fase de la Iniciativa per a la humanització de l'assistència al naixement i la lactància (IHAN). La IHAN és un projecte impulsat per l'OMS i l'UNICEF per animar els hospitals, centres de salut i sales de maternitat a adoptar les pràctiques que protegeixin, promoguin i donin suport a la lactància materna exclusiva des del naixement. L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova va iniciar aquest projecte l'any 2015, amb la creació d'un comitè de lactància multidisciplinari que treballa segons les directrius que marca la IHAN. El mes de febrer de 2016 va assolir la primera de les quatre fases i el febrer de 2017, la segona —en què es troba actualment— juntament amb 21 hospitals de tot l'Estat espanyol. 

Per aconseguir la tercera fase, cal la formació de tot el personal sanitari que està en contacte amb mares i nadons a l'Hospital. Els cursos s'adapten en hores (dues, quatre i vint hores), segons el nivell de responsabilitat dels professionals en l'establiment de la lactància materna. Per poder impartir-los amb qualitat, es va realitzar inicialment un curs de formadors, en què es van preparar nou persones de l'Hospital com a formadors IHAN, cosa que converteix l'Arnau de Vilanova en el centre hospitalari de l'ICS que té més persones formades en lactància materna actualment.

En la tercera fase també és necessària la coordinació amb l'atenció primària i els grups de mares on es dóna suport a la lactància materna (Associació Alleta), i l'elaboració de protocols i guies d'atenció a la lactància i al part normal. Després d'aconseguir la tercera fase, s'ha de passar una auditoria externa en la qual s'avaluen de forma rigorosa totes les pràctiques hospitalàries relacionades amb l'alletament. Si se supera aquesta auditoria, l'Arnau rebrà l'acreditació i es convertirà en Hospital IHAN. Un cop aconseguida l'acreditació, el centre serà revaluat periòdicament per mantenir-la.


Comentaris

envia el comentari