Catalunya Diari

Liciten la construcció del carril bici al barri dels Instituts de Lleida

Es tracta del projecte guanyador dels pressupostos participatius del 2018

Circulant per un carril bici davant la Llotja de Lleida
Circulant per un carril bici davant la Llotja de Lleida | ACN

L'Ajuntament de Lleida avança amb el compliment dels projectes dels pressupostos participatius més votats l'any 2018 i ja ha tret a licitació la construcció del carril bicicleta en diversos carrers del barri dels Instituts, a més de diverses millores de la mobilitat a peu de la zona. El projecte inclou la construcció del carril bicicleta al carrer Narcís Monturiol amb l'objectiu de connectar-lo amb el carril bicicleta interior de l'illa del Camp Escolar dels Instituts i amb el del carrer Ton Sirera. També es facilitarà la connexió amb bicicleta pel Passatge dels Estudiants i pel carrer Historiador Josep Lladonosa.

En total es preveu la creació de prop de 250 metres de carril bicicleta amb separacions i proteccions. També, en una segona fase no inclosa en aquest projecte, s'ampliaran o arranjaran voreres dels carrers Narcís Monturiol, Ton Sirera i Historiador Josep Lladonosa, es portaran a terme millores en el clavegueram, en la pavimentació i en la senyalització horitzontal i vertical. Finalment, el projecte inclou la reubicació de diversos passos de vianants per dotar de major comoditat la circulació a peu.

La implantació d'aquest carril bici modificarà la circulació dels carrers Historiador Lladonosa i Narcís Monturiol, que passaran a ser de sentit únic. El pressupost d'execució és de 48.396,22 euros i el període d'execució serà d'aproximadament dos mesos des de l'inici dels treballs. L'Ajuntament de Lleida està fent una clara aposta per la millora del carril bici a la ciutat durant aquest mandat amb l'objectiu de millorar la qualitat i la seguretat de la xarxa existent, que supera els 38 quilòmetres de longitud, així com per potenciar la connexió entre els diferents pols d'atracció de la forma més directa i segura possible. L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat que «l'equip de govern treballa per completar la unió de l'eix nord-sud de Lleida amb carril bici, una reivindicació històrica i un compromís amb la ciutadania i els usuaris de bicicleta».

 

Cada vegada més usuaris del carril bici de Lleida

Cal recordar que, paral·lelament a aquestes obres, ja es treballa en el projecte del tram Ricard Viñes-Onze de Setembre, passant per l'avinguda Doctor Fleming, que és l'últim que queda pendent per completar l'Eix Nord-Sud entre els campus d'Agrònoms i Cappont de la UdL. En els darrers anys globalment hi ha hagut un increment del nombre d'usuaris que utilitzen les vies de la ciutat, gràcies a l'ampliació de la xarxa de carril bici i les millores que s'hi han anat implantant, tot i que l'increment no és homogeni, sinó que es concentra en els punts on el carril bici és més segur i ben enllaçat. 

Així, en el node Plaça Francesc Macià, Avinguda Madrid, Pont Vell (amb carril bici av. de les Garrigues, Banqueta, av Madrid) l'ús de la bicicleta ha augmentat un 200%, mentre que al node plaça Ricard Vinyes, l'increment ha estat notablement inferior (un 40%). La banqueta de l'avinguda de Blondel és on s'ha comptat un major nombre de ciclistes, amb una intensitat mitjana de 412 al dia (segons un estudi de 2014). En aquest sentit, la construcció i connexió dels carril bici a Balmes, Rambla d'Aragó i avinguda Catalunya, permetran completar l'eix nord-sud, cabdal per impulsar la utilització de la bicicleta com a mitjà de transport a la ciutat tot millorant-ne la seguretat i el confort, i la progressiva reducció del vehicle privat en per als desplaçaments dins la ciutat.


Comentaris

envia el comentari