Catalunya Diari

Llarga cua per sotmetre's a un test d'antígens en el cribratge intensiu que s'ha posat en marxa a Lleida

Les proves s'adrecen a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb l'objectiu de frenar l'expansió de la covid-19

Pla obert de la cua per sotmetre's a un test d'antígens al pavelló Onze de Setembre de Lleida
Llarga cua per sotmetre's a un test d'antígens en el cribratge intensiu que Salut ha posat en marxa a Lleida | LleidaDiari.cat

Una llarga cua s'ha format durant tota la tarda a l'exterior del pavelló Onze de Setembre de Lleida de persones que volien sotmetre's a un test d'antígens per a la detecció ràpida de la covid-19 en la primera jornada del cribratge intensiu que Salut ha posat en marxa a Lleida i que s'allargarà fins divendres. Les proves s'adrecen a la població asimptomàtica de més de setze anys, amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus i tallar possibles cadenes de transmissió comunitària.

Aquest dimarts també ha començat un cribratge poblacional a Guissona, i en els pròxims dies se'n faran també a altres poblacions de la Regió Sanitària de Lleida com és el cas d'Agramunt, Almacelles, Almenar, Ponts, Cervera, Tàrrega i Balaguer. Desenes de lleidatans han passat aquesta tarda pel pavelló Onze de Setembre de la capital del Segrià. Després d'esperar una bona estona per la cua que s'ha format a l'exterior del recinte, s'han sotmès a un test d'antígens ràpid (TAR) i han pogut conèixer el resultat quinze minuts d'haver-se efectuat la prova.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El Departament de Salut durà a terme el cribratge des d'aquest dimarts i fins divendres, entre les quatre de la tarda i les vuit del vespre. Qualsevol persona major de setze anys que ho desitgi pot acudir a l'equipament fer-se un test d'antígens. La prova és gratuïta i per fer-se-la els interessats només han de facilitar el nom i cognoms, adreça, telèfon de contacte i presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI).

Dins l'estratègia endegada per Salut per frenar amb cribratges poblacionals

Les proves per detectar persones asimptomàtiques que puguin tenir la covid-19 que s'estan fent a Lleida s'emmarquen dins l'estratègia endegada per Salut per frenar amb cribratges poblacionals intensius la propagació de l'epidèmia, segons ha dit la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Ferrany. El cribratge compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida, que també facilita suport per organitzar el dispositiu i garantir que es respecten les mesures de prevenció a l'exterior del pavelló.

La cap de l'àrea d'Infermeria i Continuïtat Assistencial de l'Atenció Primària de Lleida, Cristina Farràs, ha explicat que l'estratègia de fer proves a la comunitat té com a objectiu aturar l'extensió del virus, assegurant que les persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. A la vegada, el cribratge permetrà obtenir una radiografia de la situació epidemiològica a la ciutat, ha assenyalat.

Tot i això, Farreny ha remarcat que «el test d'antígens fa una foto d'aquest moment concret» però encara que surti negatiu «no vol dir que no estiguis contagiat perquè és una eina diagnòstica i, això, cal tenir-ho en compte». «Testejar és una de les potes que és important de fer, però també cal continuar amb la resta que són el seguiment dels casos i dels contactes estrets, així com l'aïllament i la quarantena, però també és molt important la responsabilitat i la solidaritat de cadascú», ha indicat. En aquest sentit, ha fet una crida a «fer un esforç entre tots per preservar les activitats que van reobrir aquest dilluns» perquè «les nostres accions vers el virus és el que assegurarà que això pugui continuar en la línia que està prevista».

Objectiu de poder testar un 15% de la població

La voluntat de Salut seria poder fer en els pròxims dies o setmanes uns 18.000 testos d'antígens a Lleida on, en funció de la resposta, no es descarta fer-ne més enllà de divendres. Això suposaria haver testat el 15% de la població, que és l'objectiu que s'ha fixat el Departament. En la primera tarda, s'han efectuat a Lleida un total de 238 proves.

A més de la capital del Segrià, Salut també durà a terme cribratges intensius en altres poblacions de la Regió Sanitària de Lleida. Aquest dimarts, també ha començat a efectuar testos d'antígens a Guissona on durant el dia se n'han fet 389 i, en els pròxims dies, també se'n faran a Agramunt, Almacelles, Almenar, Ponts, Cervera, Tàrrega i Balaguer, tot i que des del departament no descarten ampliar-les també a altres municipis. En aquests municipis, l'objectiu de Salut és poder efectuar entre uns 800 i uns 2.000 tests en funció de la població de cadascun.

A partir de la pròxima setmana, Salut també preveu iniciar cribratges a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran on confia poder fer uns 8.000 testos més en total. Tots aquests cribratges compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l'Institut Català de la Salut (ICS) i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública. D'altra banda, les proves per a la detecció de la covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d'atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).


Comentaris

envia el comentari