Catalunya Diari

Lleida acull un debat de Memòria sobre l’exili de 1939

L’historiador Jordi Gaixt Moltó parlarà de la retirada de la diàspora en una nova edició de Debats de Memòria

L'Ajuntament de Lleida ha organitzat una nova edició de Debats de Memòria, en el marc d'un programa d'activitats entorn de l'Exili. En aquesta ocasió, es farà dijous, dia 28, la conferència L'exili de 1939: de la Retirada a la diàspora, a càrrec de l'historiador Jordi Gaitx.

L'exili republicà de l'any 1939 suposà la sortida precipitada de Catalunya de gairebé mig milió de persones, entre personal militar i civils que fugien de la previsible repressió franquista. Aquella retirada massiva ben aviat va cristal·litzar en un immens sistema de camps de concentració i altres llocs per a l'internament de les persones refugiades a França.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A les portes de la Segona Guerra Mundial, en canvi, França es volgué desprendre del màxim de refugiats possibles, de manera que s'inicia una diàspora que esquitxarà el món d'exiliats i exiliades catalans.

Imatge del cartell sobre l'exposició de l'exili a Lleida
Lleida acull un debat de Memòria sobre l’exili de 1939 | LleidaDiari.cat

Jordi Gaitx Moltó

Jordi Gaitx Moltó és llicenciat en Història i graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents. Ha investigat temes relacionats amb la història social i política del segle XX. És autor del llibre L'exili del Baix Empordà el 1939, curador de Josep Irla i Bosch. Memòries d'un president a l'exili, curador de Memòria de la República i la Guerra Civil.

El testimoni de Lluís Ros i Medir (1932-1938), coautor de La Guerra Civil a Santa Cristina d'Aro (1936-1939) i coordinador d'Agustí Calvet i Pascual "Gaziel" (1887-1964). Periodista i escriptor guixolenc, entre d'altres. A banda d'això, ha realitzat al voltant de seixanta articles i conferències. Treballa de tècnic arxiver de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro, és professor associat de la Universitat de Girona i ho ha estat també a l'ensenyament secundari. Alhora, és membre del Consell Científic i Pedagògic del Museu Memorial de l'Exili.

L'acte començarà a les 19 h a la sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2). Per participar-hi, cal inscripció a Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida: tel. 973700457 o a l'a/e: [email protected]


Comentaris

envia el comentari