Catalunya Diari

Lleida amplia el servei de recollida d’oli domèstic

Lleida amplia el servei de recollida d’oli domèstic| Redacció - Fotografia: lleidaalminut.com (Arxiu) / Ajuntament de Lleida

 En aquest sentit, l’alcaldessa accidental, Marta Camps, acompanyada del regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, ha presentat aquest dimarts l’ampliació d’aquest servei així com la nova campanya que pretén fomentar la recollida selectiva de l’oli domèstic vegetal pel seu posterior aprofitament. Camps ha explicat que la recollida de l’oli d’aquests punts, així com la campanya explicativa a la ciutadania, que es durà a terme entre el 3 i el 30 de setembre, anirà a càrrec de l’Associació Shalom en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida. Així, es posa en marxa un nou servei de recollida de l’oli domèstic de les llars i grans productors, per aconseguir el doble objectiu de recollir aquest residu valorable i contaminant, i de donar lloc de treball a persones amb discapacitat intel·lectual, i risc d’exclusió social.
 
Barberà ha destacat que aquest nou servei consisteix en la distribució per diferents establiments de la ciutat i 3 punts al carrer, així com a les deixalleries uns contenidors taronja de recollida d’oli, on s’han de dipositar les ampolles de plàstic que els ciutadans omplen a casa seva. Una brigada de Shalom s’ocuparà de fer el buidatge i neteja periòdic d’aquests contenidors, i de processar aquest oli per tal de que siguin recollits i aprofitats per fabricar biodiesel. 
 
Un altre col·laborador de la campanya són els Supermercats Plus, els quals posen a la disposició dels ciutadans i ciutadanes contenidors de recollida d’oli a els seus diferents establiments. A més vendran per un preu mòdic, embuts de recollida d’oli.
 425.000 litres s’aboquen a la claveguera cada any
A les comarques de Lleida es consumeixen cada any més de 1.700.000 litres d’oli, dels quals s’estima que són abocats al clavegueram 425.000 litres. Per tant, si se separa l’oli de cuina usat es pot contribuir a estalviar energia a la ciutat, reduir la dependència del petroli, afavorir alternatives energètiques i crear llocs de treball.
 
Els contenidors estaran ubicats a tots els supermercats Plusfresc de Lleida, als 3 mercats municipals (Balàfia, Ronda-Fleming i Cappont), 4 deixalleries mòbils: carrer del Nord, carrer Les Roses, carrer Germans Izquierdo i Carretera de Corbins ; així com 3 unitats als carrers de la ciutat de Lleida: Plaça l’Escorxador, Plaça de les Missions, Plaça de la Constitució.
 
Un camió de recollida d’oli de l’Associació Shalom, retolat amb la imatge de campanya, anirà fent la recollida periòdica de l’oli. L’associació Shalom per a la realització d’aquest servei s’ha adherit a la plataforma d’economia Social DO2, la qual promou projectes empresarials de gestió mediambiental amb l’objectiu de crear llocs de treball estables per a persones amb discapacitat. Els ciutadans podran rebre informació a través de les taules informatives i demostratives que es muntaran a prop dels punts de recollida, en les quals els treballadors de Shalom explicaran els objectius de la campanya i faran demostracions de com s’ha d’utilitzar l’embut i les ampolles per recollir l’oli.


Comentaris

envia el comentari