Catalunya Diari

Lleida comença a recuperar activitat quirúrgica per la caiguda d'hospitalitzacions per la covid-19

Salut posa en marxa en mercats de Lleida un nou model de cribratges periòdics en llocs amb una alta concentració de gent

Els hospitals de la Regió Sanitària de Lleida estan començant a recuperar activitat quirúrgica ajornada després de la disminució de l'activitat assistencial per la covid-19 de les últimes setmanes. Així mateix, es preveu recuperar la Unitat coronària que feia més d'un any que estava utilitzada per a usos covid, segons ha explicat aquest dijous la gerent de la regió sanitària, Divina Farreny.

D'altra banda, Salut, amb la col·laboració de Creu Roja, ha posat en marxa al mercat del Camp d'Esports de Lleida un nou model de cribratges periòdics amb PCR d'automotora per apropar la proves de detecció a espais amb una elevada concentració de persones. També se'n faran al centre cívic de l'Ereta i els dissabtes, al mercat del Barris Nord de Lleida.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pla mitjà d'una dona prenent-se la mostra nasal en el cribratge al mercat del Camp d'Esports de Lleida
La regió sanitària de Lleida comença a recuperar activitat quirúrgica per la caiguda d'hospitalitzacions per la covid-19 | LleidaDiari.cat

Els indicadors epidemiològics van baixant lleugerament

Farreny ha explicat que els indicadors epidemiològics van baixant lleugerament i això comporta que nivell de l'impacte assistencial disminueixi. D'aquesta manera, des d'aquesta setmana s'està començant a recuperar activitat quirúrgica als hospitals que es va haver d'ajornar perquè els professionals sanitaris havien d'atendre unitats d'UCI. «Això fa que els nivells assistencials vagin disminuint i és el que volem», ha dit Farreny. Així mateix, ha explicat que es preveu recuperar aviat la Unitat coronària que feia més d'un any que estava destinada a usos covid.

Tot i això, la gerent de la regió sanitària ha apel·lat a la prudència i no abaixar la guàrdia perquè «el sistema no és relaxa i cal anar amb molta precaució». «La normalització de la situació va venint però encara ens queda uns mesos», ha assenyalat. Farreny ha posat de relleu que la suma de les diferents mesures que està duent a terme Salut en l'àmbit preventiu com la vacunació i cribratges permet avançar en la resta de qüestions. Així, ha ressaltat que un terç dels lleidatans ja té al menys una dosi del vaccí posada, i a Catalunya més de dos milions de persones.

Cribratges seriats en mercats ambulants de Lleida

Entre les mesures de prevenció per frenar la covid-19, Salut ha posat en marxa aquest dijous al mercat del Camp d'Esports de Lleida un nou model de cribratges periòdics i de «proximitat", que es porten a terme amb la col·laboració de personal de Creu Roja. L'objectiu és apropar les proves detecció a llocs amb una elevada concentració de persones i on la transmissió comunitària pot ser alta com és el cas de mercats. Els cribratges s'adrecen a persones d'entre 16 i 60 anys, asimptomàtiques, que no hagin passat la covid-19 en els darrers tres mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació.

El responsable d'Emergències de Creu Roja Catalunya, Antonio Pérez, ha destacat el format «pioner" del punt de cribratge, ja que està format per un mobiliari que s'ha adaptat per donar resposta en diferents tipus d'escenaris i que és totalment autònom en l'àmbit d'electricitat, connexions i residus. A més, el punt també permet reservar la privacitat de la ciutadania, assenyala Pérez. El de Lleida és el primer dels cinc equips que Creu Roja ha habilitat. La resta entraran en funcionament la setmana vinent.

De moment, està previst fer cribratges seriats els dijous del mes de maig en aquest mercat, durant el matí, i a la tarda al Centre Cívic de la plaça de l'Ereta. Els dissabtes es faran al mercat del Camp d'Esports, també de Lleida. L'actuació s'allargarà fins a finals de maig, moment en què es valorarà la seva continuïtat, segons ha indicat Farreny. A la vegada, Salut i Creu Roja no descarten fer-ne també en algun altre mercat lleidatà.

Els participants han de recollir el kit d'autopresa de la mostra

En aquests cribratges, els participants han de recollir el kit d'autopresa de la mostra, fer-se la prova in situ i retornar-la. Seguidament, reben un segon kit automostra per retornar la prova feta en el mateix lloc al cap de 15 dies. En el moment de la recollida de l'estoig, personal de Creu Roja registra les dades dels participants, que podran consultar el resultat a La Meva Salut al cap de dos o tres dies. Si el resultat és positiu, se'ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l'estudi de contactes i dictar l'aïllament pertinent. Una de les persones que aquest matí s'ha apropat al punt a fer-se el test ha estat Zacarias Sorouri, que ha explicat que és la segona prova que es fa en tres mesos i que ho ha fet perquè està «preocupat» per la situació de la pandèmia i perquè vol saber «com està de salut».

Aquests cribratges seriats d'automostra és poder fer gràcies a la capacitat de quatre grans laboratoris a Catalunya que, mitjançant el sistema d'agrupació de mostres, poden analitzar fins a 15.000 proves PCR al dia, ha explicat Divina Farreny. A la Regió Sanitària Lleida són resultat del treball conjunt del Servei Català de la Salut, l'Agència de Salut Pública, l'Atenció Primària, l'Ajuntament de Lleida i Creu Roja. Aquesta nova iniciativa complementa l'estratègia de cribratges poblacionals i en centres universitaris, així com la campanya de vacunació, que segueix avançant a bon ritme en aquesta regió.


Comentaris

envia el comentari