Catalunya Diari

Lleida compta amb 43 desfibril·ladors en edificis públics i al carrer per tractar aturades cardíaques

Amb la instal·lació dels últims aparells al carrer, la ciutat esdevé un espai més cardioprotegit

Imatge d'un dels desfibril·ladors instal·lats a Lleida | LleidaDiari.cat

Lleida compta amb 43 desfibril·ladors en edificis públics i al carrer per atendre situacions i emergències cardiopulmonars. La plaça de la Paeria, la plaça de Ricard Viñes i l'exterior del pavelló Barris Nord i del Camp d'Esports són els punts on la Paeria ha instal·lat quatre aparells electrònics, perquè puguin ser utilitzats quan sigui necessari. Aquests desfibril·ladors s'afegeixen als que ja estan distribuïts estratègicament per la ciutat i ubicats en diferents espais municipals , a les entrades o les recepcions de públic com són l'edifici Pal·les, l'Auditori Municipal Enric Granados, l'Institut Municipal d'Ocupació o el Centre de Recursos Juvenils; en espais emblemàtics de la ciutat, com la Seu Vella, l'Arborètum o el parc de la Mitjana, o en equipaments esportius, com els pavellons municipals. També hi ha desfibril·ladors portàtils que es poden desplaçaran de manera puntual allà on es desenvolupen actes multitudinaris, com són actes de festa major, esdeveniments esportius, etc. D'aquesta manera, és dona cobertura al conjunt de la ciutat i Lleida aconsegueix ser un espai més cardioprotegit, amb l'objectiu principal que és salvar vides.

  

Neosalus és l'empresa, ubicada al Parc Científic de Gardeny, que subministra el servei. Els aparells són de fàcil accés i ús, perquè els pugui utilitzar qualsevol persona, ja que donen les instruccions per altaveu i truquen automàticament al servei d'emergències. A més, cal tenir en compte que la innovació tecnològica aplicada en aquests aparells, gràcies a la firma Cardionlive, també permet saber on es troben ubicats, on hi ha els desfibril·ladors més pròxims i com arribar-hi. De fet, Neosalus i Cardionlive han treballat en una aplicació mòbil ja operativa per conèixer els punts on hi ha desfibril·ladors, tant públics com privats, per poder-ne fer ús en casos d'urgència.

L'Ajuntament de Lleida pretén sensibilitzar i formar sobre aquest tema, per incidir en la importància de tenir prop un desfibril·lador extern i ser coneixedors de la seva utilització per salvar vides. Per això, cada any es coordinen cursos per ensenyar el funcionament dels aparells. Entre altres, hi participen centres educatius de la ciutat o llars municipals de jubilats.

 

L'àrea de Salut Pública de la Paeria du a terme el projecte Ajuntament de Lleida-Espai cardioprotegit, amb l'objectiu de salvar vides. S'estima que cada any es produeixen més de 24.500 aturades cardíaques (mitjana d'una cada 20 minuts) a l'Estat. L'anàlisi de la mortalitat a Catalunya de l'any 2011 indica que el 7,45% de les defuncions són a causa de malalties isquèmiques del cor i que a la regió sanitària de Lleida van morir per afectacions circulatòries 515 dones i 462 homes (2011). En el 90% dels casos es podrien revertir si es fes una desfibril·lació ventricular. La disponibilitat de desfibril·ladors automàtics externs facilita la desfibril·lació precoç de les persones amb aturades cardíaques extrahospitalàries.


Comentaris

envia el comentari