Catalunya Diari

Lleida compta amb 2 noves estacions de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics

Un dels principals reptes de la Paeria per aquest mandat és fer front al canvi climàtic i potenciar una mobilitat sostenible

Estació de recàrrega de cotxes elèctrics a Lleida
Estació de recàrrega de cotxes elèctrics a Lleida | LleidaDiari.cat

Lleida compta, a partir d'aquest mes de novembre, amb dues noves estacions municipals per a la recàrrega de vehicles elèctrics, ubicades a l'Avinguda Pinyana: una davant de l'Hospital Arnau de Vilanova i una altra prop de la cruïlla amb Av Alcalde Porqueres.

Es tracta de punts de recàrrega ràpida, amb una potència de fins a 50 kW, que donen servei a la majoria de vehicles elèctrics del mercat. Les dues noves estacions de recàrrega permeten que, amb un temps de recàrrega aproximat de 30 minuts, es pugui arribar fins al 80% de la càrrega.

Reforça la cobertura de servei a la ciutat de Lleida

La incorporació de les dues noves estacions de recàrrega ràpida a la ciutat reforça la cobertura de servei a la ciutat de Lleida. Fins ara la ciutat comptava amb dos punts, un d'ubicat al carrer Jaume II davant de l'Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL que va entrar en funcionament l'any 2016 i és de recàrrega ràpida, i un segon de recàrrega semi ràpida ubicat al carrer Magí Morera instal·lat l'any 2018.

La utilització d'aquestes dues estacions ha anat en augment de forma continuada des de la seva posada en funcionament, fins a arribar a aproximadament a tenir de mitjana 130 i 90 recàrregues mensuals respectivament.

Estació de recàrrega de cotxes elèctrics a Lleida
Estació de recàrrega de cotxes elèctrics a Lleida | LleidaDiari.cat

La recàrrega en aquests punts públics és gratuïta

La recàrrega en aquests punts públics és gratuïta per tal de promoure la mobilitat elèctrica. Per a gaudir d'aquest servei l'usuari del vehicle elèctric necessita una targeta de recàrrega, que pot sol·licitar a l'Ajuntament de Lleida. Es tracta d'una targeta compatible amb la resta de carregadors públics catalans, la majoria dels quals també disposen de gratuïtat de recàrrega.

Altres mesures que l'Ajuntament de Lleida té per a promoure la mobilitat elèctrica són la bonificació del 75% de l'impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica i la gratuïtat d'estacionament en zona blava. Els vehicles elèctrics formen de les alternatives al vehicle de combustió, responsable de la majoria de problemes de contaminació i sorolls i d'un 32% de les emissions de CO₂ de la ciutat, i serveix com a complement a solucions com el transport públic, la bicicleta, el cotxe compartit, etc., per millorar la qualitat de vida a les ciutats.

 

Els vehicles són molt més eficients energèticament

En aquest sentit els vehicles són molt més eficients energèticament que els de motor de combustió interna. Així mentre el rendiment d'un vehicle elèctric és superior al 75%, els de combustibles fòssils tenen una eficiència del 30 o de 45% en el millor dels casos. Un altre gran avantatge de la substitució dels vehicles de combustió per elèctrics és que permeten baixar els nivells de contaminació i sorolls perjudicials per a la salut.

Si el vehicle elèctric es carrega amb electricitat verda (a través de la compra d'energia a comercialitzadores que amb certificat d'electricitat provinent de fonts renovables) permet reduir les emissions de CO₂ dràsticament comparat amb les emissions dels motors de gasolina o dièsel, de forma que es contribueix a mitigar el canvi climàtic, conjuntament amb altres mitjans de desplaçament com són anar a peu, en bicicleta i en transport públic. La instal·lació d'aquests dos nous punts de recàrrega ràpida han estat subvencionats el 100% per l'Institut Català de l'Energia en el marc del programa PIRVEC de la Generalitat de Catalunya per un valor de 80.000 €.

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari