Catalunya Diari

Lleida compta ja amb un punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics

Lleida compta ja amb un punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) han inaugurat el primer punt públic de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics, ubicat al carrer Jaume II, davant de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. La nova estació de recàrrega permet la càrrega simultània de dos vehicles elèctrics en un temps d’entre 15 i 20 minuts en funció del tipus de bateria i vehicle, un fet que serà de gran utilitat per als vehicles urbans, però també per als que circulen en desplaçaments de llarg recorregut.

A més, l’estació és de tipus multifuncional, és a dir, permet la recàrrega de tots els tipus de vehicles elèctrics del mercat.
 
La directora de l’ICAEN, Assumpta Farran, ha assegurat que el vehicle elèctric constitueix un “nou paradigma sociocultural i esdevé se'ns dubte un dels principals pilars de la transició energètica i d'un nou model de creixement econòmic sostenible”. Farran ha apuntat que la gran aposta per incentivar la mobilitat elèctric “passa pels punts de recàrrega vinculats a un vehicle, que gràcies a la tecnologia d’emmagatzematge d’energia permetran revolucionar la forma de consumir energia a les llars”. Tanmateix, ha ressaltat la importància del punt de recàrrega de Lleida perquè “també cal una xarxa d’estacions de recàrrega ràpida distribuïda per Catalunya que facilitin els desplaçaments llargs”. “Per arribar a Lleida des de Terres de l'Ebre necessitem punts propers a Amposta, Serós, Tarragona, Reus, Montblanc i les Borges Blanques. Per arribar a Lleida des de Barcelona, els punts estratègics són propers a Martorell, Cervera i Tàrrega. Parlem de 10-15 punts a tot estirar”, ha exemplificat.
 
L’estació de recàrrega funcionarà amb una targeta d’usuari de vehicle elèctric per als residents a Lleida que és compatible amb els sistemes de càrrega que hi ha a altres ciutats catalanes, fet que facilitarà la mobilitat elèctrica interurbana. L’estació de càrrega s’activa mostrant una targeta identificadora de vehicle elèctric a l’aparell. L’usuari escull el tipus de connector d’acord amb el seu vehicle i l’endolla. Un cop l’estació i el vehicle s’hagin reconegut mútuament, l’aparell començarà a subministrar electricitat i mostrarà en pantalla l’estat de la càrrega. Durant la recàrrega els connectors romanen bloquejats i no es poden extreure fins que l’usuari torni a passar la targeta per aturar-la.
 
Els titulars de vehicles elèctrics de Lleida poden aconseguir gratuïtament la targeta de recàrrega fent un tràmit on-line a l’Ajuntament de Lleida, on han d’adjuntar la fitxa tècnica del vehicle i el rebut de l’impost de circulació pagat de Lleida. La targeta és compatible amb la majoria de punts de recàrrega públics de Catalunya, i per tant també s’ofereix servei als usuaris de vehicles elèctrics d’altres municipis. Igualment, el punt de recàrrega és compatible amb les targetes de recàrrega que ofereixen altres municipis.
 
La instal·lació de l’estació de recàrrega s’ha realitzat per un import de 41.427,80 euros més iva. Cal destacar que l’Institut Català d’Energia en el marc del Pla Estratègic per al desplegament de la infraestructura de recàrrega, PIRVEC, ha concedit a la Paeria una ajuda de 25.000 euros per la instal·lació del punt de recàrrega. A més, el consistori lleidatà ha sol·licitat un altre ajut de 15.000 euros a Movea.
 
La Paeria també té previst la instal·lació de diversos punts de recàrrega més, de tipus semi-ràpida i lenta, que permeten la càrrega del vehicle entre una i tres hores. Els punts de recàrrega semi-ràpida se situaran en carrers propers a zones comercials cèntriques, un fet que permetrà compatibilitzar l’activitat comercial i de serveis amb el temps de càrrega. El punt de recàrrega lenta estarà pensat, principalment, per motos i bicicletes elèctriques principalment i també estarà ubicat en una zona cèntrica de la ciutat.


Comentaris

envia el comentari