Catalunya Diari

Lleida congela o rebaixa tots els impostos i taxes municipals

Lleida congela o rebaixa tots els impostos i taxes municipals| Redacció - Fotografia: Ajuntament de LleidaLa congelació dels impostos i taxes i l’augment de les bonificacions representarà un estalvi de 2,5 milions d’euros pels lleidatans, una proposta d’estalvi que comprèn uns 2.205.093,15 euros provinents de la congelació d’impostos i taxes, i uns 315.000 euros provinents de les noves bonificacions.

En el cas de l’IBI, la congelació s’aconsegueix rebaixant un 5,11% el tipus IBI, passant de l’actual 0,646 al 0,613%, que compensarà l’augment que s’hauria produït per la revisió del valor cadastral. Amb aquest nou tipus es mantindrà invariable la recaptació que l’Ajuntament assolirà a partir de l’aplicació d’aquest impost, el més representatiu del finançament municipal. Cal destacar, com a novetat, la bonificació del 50% de la quota íntegra pels habitatges que es lloguin a través del Programa de Mediació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida.

En el cas de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, hi haurà un augment de la bonificació del 50% al 90% en el cas d’herències d’immobles que siguin domicili habitual. També hi haurà un augment de la bonificació del 80% en la quota de l’impost si l’habitatge heretat es cedeix al Programa de Mediació per al Lloguer Social que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Lleida.

Pel que fa als serveis educatius, s’han ampliat els límits econòmics i familiars per accedir a bonificacions, i també hi hauran bonificacions per a famílies nombroses. Finalment, les taxes relacionades amb benestar i cohesió social inclouen la teleassistència gratuïta a partir dels 75 anys. Àngel Ros ha remarcat, en aquest sentit, que l’Ajuntament de Lleida és pioner en oferir la teleassistència com un servei universal.

A més a més, algunes de les taxes municipals s’han reduït sensiblement, com és el cas de la taxa de comerç i mercats, amb una reducció del 10% de les tarifes, o la taxa del viver d’emprenedors de F.P, amb una rebaixa del 50%.

Per CiU aquesta mesura no és suficient
La portaveu del Grup de CiU a l’Ajuntament de Lleida Bea Obis ha lamentat, sobre la congelació d’impostos i taxes anunciada per l’equip de govern municipal, que "no hi ha cap estímul fiscal de cap mena, després de molts anys en els què les lleidatanes i els lleidatans han fet un esforç considerable. Això provoca en algun cas que una congelació no sigui suficient".

La portaveu nacionalista ha recordat que des del 2007 el Grup de CiU ha demanat la congelació i reducció en algunes ordenances. "Finalment, celebrem que ens facin cas, però hi han mesures insuficients que haurem de pactar amb l’equip de govern. Creiem que es pot fer un esforç més gran per part de l’Ajuntament", ha afegit.

L'IBI més car d'Espanya
Per la seva banda, el regidor i portaveu del Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Lleida, Joan Vilella, ha denunciat el fet que la Paeria hagi anunciat la congelació de les taxes per l’any 2014, "els lleidatans continuaran pagant els impostos més elevats de tot l’Estat i en especial el que fa referència a l’impost municipal que castiga més l’economia de les famílies lleidatanes com és l’Impost de Béns Immobles (IBI)". En aquest sentit, ha manifestat que en els darrers dos anys l’increment de l’IBI ha estat de prop del 10%, "un fet que no compensa la congelació anunciada per l’equip de govern, ja que es tracta d’un impost basat en uns valors cadastrals no adaptats a la valoració actual dels immobles a la ciutat de Lleida".

El regidor i portaveu popular ha acusat a l’alcalde Ros i a l’equip de govern socialista de ser "uns garrepes" al congelar els impostos municipals, "ja que després d’incrementar en el darrer any un 17% la taxa d’escombraries i en els dos últims anys un 10% l’IBI, con a mínim, els ciutadans de Lleida es mereixen no una congelació sinó una baixada dels impostos".


Comentaris

envia el comentari