Catalunya Diari

Lleida es converteix en la primera ciutat en expedir el nou DNI electrònic 3.0

Lleida es converteix en la primera ciutat en expedir el nou DNI electrònic 3.0| Laura Biela - Fotografia: Miki de Santiago

 

Lleida s'ha convertit aquest dilluns en la primera ciutat en expedir el nou DNI electrònic 3.0, un document que incorpora un xip certificat com a dispositiu segur, amb més capacitat i velocitat, i amb la mateixa validesa jurídica que la signatura manuscrita. La implantació s'estendrà progressivament a la resta d'Espanya.

El nou DNI permet també la transmissió de dades via NFC (Transmissió de Dades per Contacte) i radiofreqüència. A més, a causa de les seves noves capacitats tècniques, podrà ser usat com a document de viatge electrònic, i permetrà la comunicació amb smartphones. Així ho ha explicat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, qui ha visitat la ciutat per donar a conèixer aquest nou document i explicar que l'objectiu de la iniciativa és "fer d'Espanya un país més segur".
 
El primer nou DNI l'ha rebut la nedadora olímpica Mireia Belmonte, qui s'ha mostrat molt satisfeta per ser la primera. 
 
En aquest acte, que ha comptat amb l'assistència del director general de la Policia, Ignacio Cosidó; de la delegada del Govern a Catalunya, María dels Llanos de Luna; de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; i de la subdelegada del Govern, Inma Manso, s'ha presentat també el nou Passaport 3.0, que ja s'està emetent a tot Espanya i que igualment està dotat d'un xip de major capacitat i velocitat; un nou paper de seguretat, components hologràfics renovats; tactocel i altres mesures de seguretat invisibles.
 
Tecnologia de lectura sense contactes
Conscients de la necessitat no només d'implementar un instrument d'elevada seguretat, sinó també de millorar i apropar als ciutadans la seva usabilitat, la Direcció General de la Policia difondrà des de la seva pàgina web i canals en xarxes socials la informació necessària per a la seva instal·lació i maneig de forma clara i senzilla. A més, s'estendrà la vigència dels dos certificats d'identificació i signatura, i es permetrà la lectura sense PIN del certificat d'identificació, el que evitarà la introducció repetida del nombre PIN en les transaccions i el bloqueig del PIN per introducció incorrecta del mateix.
 
Dins d'aquest primer conjunt de mesures de l'impuls del nou DNIe, la Policia Nacional reforçarà el servei de denúncies de fets delictius que presta actualment a través de la seva pàgina web (www.policia.es), de tal manera que no serà necessari que el ciutadà es desplaci físicament a la comissaria per ratificar i signar la denúncia.
 
Per facilitar l'ús del DNIe en smartphones i tablets, s'ha incorporat tecnologia de lectura sense contactes (NFC) en la targeta del DNI 3.0, que permetrà la lectura del mateix aproximant al terminal. Els usos més immediats de la plataforma de serveis associats al DNIe 3.0 es dirigeixen a fer diferents aplicacions per a mòbils, les conegudes apps, amb el concepte d'autoritzacions. Per exemple: autorització a terceres persones per recollir paquets que arriben per correu o per serveis de missatgeria; per a col·legis, autorització a excursions dels nens o per signar notes; recollides de medicaments a les farmàcies, quan hi ha la recepta electrònica, i el malalt no pot retirar; o la signatura segura de correus electrònics.


Comentaris

envia el comentari