Catalunya Diari

Lleida estrena el seu memorial per a les víctimes de l’Holocaust

L’escultura FITA, obra d'Àngel Eroles, ha estat instal·lada al carrer Jaume II, a Cappont

Lleida estrena el seu memorial per a les víctimes de l’Holocaust.
Lleida estrena el seu memorial per a les víctimes de l’Holocaust. | LleidaDiari.cat

Lleida compta des d'aquest divendres amb l’escultura FITA, el monument, obra de l’artista de Puigverd d’Agramunt Àngel Eroles, que la ciutat dedica al record a les víctimes de l’Holocaust, dins del projecte Stolspeinstein i dels actes de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, que es celebra aquest dissabte, dia 27 de gener. La iniciativa ha estat impulsada pel Centre Excursionista de Lleida i per Amical Mauthausen juntament amb la Regidora de Drets Civils de la Paeria.

L’obra FITA s’ha instal·lat a l’altura del número 55 del carrer Jaume II, davant la passarel·la del Liceu Escolar. L’escultura té com a objectiu manifestar la importància que la memòria no caigui en l’oblit i vol convertir-se en una fita del lloc i el moment en el qual es posa de manifest la voluntat de recordar les persones que van ser oblidades en el seu exili i posterior confinament en camps de concentració. Es tracta d’una peça d’acer corten d'1,8 metres d’alçada, que per un costat ens descobreix el que ha estat la vida a través de qualitats i vivències que es troben dins d’ella. En contrapunt, en una altra cara de l’escultura, apareix la no vida, opaca i monolítica. Finalment, en la cara oposada a aquesta darrera, retrobem la memòria i la voluntat de perdurar.

L’escultura, «simbolitza el record a aquelles víctimes de l’Holocaust, dels camps de concentració i d’uns crims contra la humanitat que requereixen que homenatgem les víctimes i les seves famílies i que trametem a les noves generacions la barbàrie que va representar el règim Nazi així com el treball de la lluita per les llibertats», segons ha explicat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui ha destacat que Lleida ja comptava amb altres dos escultures de memòria històrica en record a víctimes de la barbàrie, la del Liceu Escolar a l’avinguda de Blondel i la del Memorial Democràtic al Cementiri Municipal.

L’acte de commemoració de les Víctimes de l’Holocaust ha comptat també amb la interpretació musical de les peces Wiegala, d'Ilse Weber, Morir a Ravensbrück, de Montserrat Roig i Marina Rosell, i el Cant dels Deportats (Chant des Marais). A més s’ha dut a terme una encesa d’espelmes, a càrrec dels col·lectius de Víctimes de l’Holocaust.

La nova escultura ha despertat molta expectació entre els veïns de la zona.
La nova escultura ha despertat molta expectació entre els veïns de la zona. | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari