Catalunya Diari

Lleida exposarà a Madrid el seu procés participatiu com a Ciutat Amiga de la Gent Gran

En el marc de la I Trobada de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans a España, que es farà el dijous 26 d’octubre

La Paeria participarà en la I Trobada de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans a Espanya, que tindrà lloc el dijous 26 d'octubre a Madrid, per explicar el procés participatiu que ha estat duent a terme amb persones grans com a membre de l'entitat. Lleida és Ciutat Amiga des del desembre de 2016 i formar part de la xarxa implica desenvolupar un procés participatiu amb aquest col·lectiu per detectar la situació real en l'àmbit de la gent gran i, posteriorment, poder articular actuacions i polítiques més ajustades a les seves necessitats. S'han programat grups focals de discussió, variats i formats amb professionals, voluntaris, entitats prestadores de serveis, etc., als diferents barris de la ciutat. 

Ja s'han fet deu grups, amb dues sessions per grup, en què han participat una vuitantena de persones. També s'han fet cinc grups d'entitats, amb la participació de més de 30 representants d'organitzacions i professionals. La iniciativa està tenint molt bona acollida i es valora positivament que es demani l'opinió de la gent gran i les seves vivències sobre l'adaptació de la ciutat a les seves necessitats i situacions. Un cop s'hagin reunit tots els grups de discussió, es procedirà a redactar l'informe final. Aquest document, amb les propostes de millora, es presentarà a l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, que és la promotora de la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans. L'informe s'haurà d'implementar al llarg dels 5 anys, que és la durada inicial prevista del projecte.

 

Els temes que es tracten als grups focals són: transport, espais a l'aire lliure i edificis, habitatge, serveis socials i de salut, xarxes socials de suport, benestar socioemocional, comunicació i informació, respecte i inclusió social i treball i participació. Les característiques d'una ciutat determinen si es té cura d'una cultura que reconeix, respecta i inclou les persones grans. Una ciutat amigable és un entorn urbà integrador i accessible per fomentar un envelliment actiu.

 

Lleida participarà en el taller que porta per títol 'Importància i disseny del procés de participació. Com aconseguir grups focals que reflecteixin la diversitat entre les persones grans?'. La taula comptarà també amb la directora de Benestar Social de l'Ajuntament de Salamanca, Marta Inmaculada Aparicio, i estarà moderada per la vicepresidenta de Gerontologia de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, Sacramento Pinazo-Hernandis, i el director d'Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya, Carlos Martínez Ozcáriz. Entre altres temes, també s'analitzaran la transversalitat del projecte en les diferents àrees municipals, com elaborar, executar i avaluar el pla d'acció o els aspectes pressupostaris.

 

La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, a través d’un tècnic de l’àrea de Promoció de la Gent Gran, presentarà a Madrid l’experiència que s’està fent a Lleida. La trobada als Serveis Centrals de l’Imserso s’ha organitzat per mostrar i intercanviar experiències dels municipis per aprendre, resoldre dubtes i facilitar el debat, alhora que per generar xarxes de suport entre els ajuntaments, per compartir recursos, materials, informes, etc. Es dirigeix a responsables polítics i tècnics dels ajuntaments adherits a la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, així com a organitzacions i a consells municipals implicats en el projecte i a ciutats en procés d’adhesió.Comentaris
Alice
La paheria amoga de la gent gran? De quona? De la que no estana votant el dia 1 d'octibre

envia el comentari