Lleida inaugura la 59a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel

Lleida inaugura la 59a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel| Redacció – Fotografia: Subdelegació del Govern de Lleida

 

Lleida ha inaugurat aquest dijous la 59a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 28a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), que tindrà lloc del 26 al 29 de setembre al recinte de Fira de Lleida.

  

L'acte ha comptat amb la presència del ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete; del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó.    

  

 

  

Durant el seu parlament, Cañete ha augurat que Catalunya perdrà 350 milions d’euros anuals en ajuts agraris si s’independitza d’Espanya: “Com han demostren tots els estudis i han dit responsables europeus, en el cas que Catalunya se separés d’Espanya, un fet que descarto rotundament, deixaria de pertànyer automàticament a la Unió Europea i, per tant, no compartiria les polítiques comunes ni les polítiques de suport agrari”. En aquest sentit, ha afegit: “En un escenari de ciència ficció el conseller Pelegrí tindria un gran problema, ja que de la nit al dia l’agricultura catalana perdia 350 milions d’euros anuals en ajuts agraris directes”. Pelegrí ha contestat al ministre i ha insistit “en que no preveu que Catalunya surti de la Unió Europea i, per tant, no hi ha risc de perdre cap fons europeu”.

  

 

  

La continuïtat de Catalunya a la Unió Europea ha estat l’única desavinença entre el ministre i el conseller d’Agricultura. Així ho demostra el fet que Miguel Arias Cañete ha lloat la bona sintonia que hi ha entre el Govern central i la Generalitat, ja que “treballem colze a colze amb el conseller, malgrat les discrepàncies en diferents temes”. Pel que fa al canal Segarra-Garrigues, Cañete ha dit que “el conseller i jo ens hem posat les botes d’aigua” i que les negociacions “han permès arribar a un acord per desencallar, sense rebaixes i tal com estava projectada, la construcció de l’embassament de l’Albagés”. Cañete ha afirmat que les fases 4 i 5 estaran acabades el 2014 i que l’embassament de l’Albagés, que amb una capacitat de 80 hm3 permetrà posar en reg més de 8.000 ha, ja estarà construït el 2016.

  

 

  

Reñé fa referència a les perdregades

  

  

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha traslladat al ministre Cañete la persistent problemàtica que suposen les pedregades per al sector agrari de les comarques lleidatanes. “Cada any, la climatologia imprevisible posa entre les cordes l’esforç i el treball de milers de famílies lleidatanes i requereix inversions milionàries de particulars i ajuntaments per reparar els danys”, ha senyalat Reñé. És per aquest motiu, que la corporació ha organitzat la jornada tècnica 'Parlem del iodur de plata', amb l’objectiu de reunir agricultors, tècnics i científics de prestigi per analitzar l’eficiència i l’eficàcia del iodur de plata com agent antigranís amb criteris objectius, rigorosos i científics. 

  

 

  

Aquesta trobada es fa davant de la creixent preocupació de molts alcaldes, pagesos i particulars per l’increment del nombre de tempestes amb calamarsa focalitzades en territori lleidatà en els darrers anys i d’acord amb la reunió mantinguda el passat 20 de juliol a la Diputació de Lleida amb més de 70 representants.