Catalunya Diari

Lleida inaugura el Fruitcentre, ubicat al Parc Científic

Lleida inaugura el Fruitcentre, ubicat al Parc Científic| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 Les instal·lacions compten amb 6 plantes pilot o 23 laboratoris en una superfície construïda total de 6.356 metres quadrats. Les plantes pilot de noves tecnologies – de la conservació, confecció i envasament de fruita fresca, 4a i 5a gamma, enginyeria del fred i d’agents de biocontrol- permetran testar noves tecnologies, escalar processos i desenvolupar nous productes. Als laboratoris s’investigarà des de la qualitat de la fruita fins a la seguretat alimentària dels productes mínimament processats. L’Ajuntament de Lleida ha destinat 211.320 euros a les obres dels accessos al Fruitcentre.
 
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assistit avui a la inauguració del Fruitcentre a càrrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. El Fruitcentre de l’IRTA serà el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa. Amb una inversió de 14.2 milions d’euros, es posa en funcionament un edifici de 4.200 metres quadrats en el quel treballaran prop de 120 persones, 40 de les quals són investigadors de tot allò relacionat amb la fructicultura, des de l’arbre fins al consumidor.
 
El paer en cap ha destacat el paper que exercirà el Fruitcentre per assolir la innovació, la recerca i el desenvolupament que ara requereix un mercat cada cop més globalitzat, per tal de ser més competitius. En aquest sentit, Ros ha subratllat que el sector fructícola és el primer contribuent al PIB del país i ha expressat el desig que el nou equipament porti més progrés per a les empreses de Lleida.
 
L’alcalde ha recordat la gènesi del projecte del Fruitcentre, que arrenca a finals dels 90 amb la compra dels terrenys de Gardeny que va formalitzar el llavors paer en cap, Antoni Siurana. Al 2005, Ros i el rector Joan Viñas inauguren el Parc Científic impulsat per la Paeria i la Universitat de Lleida, i Joaquim Llena, conseller d’Agricultura al 2009, presideix la col·locació de la primera pedra del Fruitcentre. Ja en època de restriccions pressupostàries, l’alcalde de Lleida i el conseller Pelegrí acorden apostar pel Fruitcentre i posar-lo en marxa, en detriment de la construcció de la nova seu del Departament d’Agricultura a Gardeny.
 
L’alcalde ha assegurat que el Fruitcentre és un exemple de continuïtat i de col·laboració entre diferents institucions i també de cooperació público-privada. També ha destacat que el Parc Científic, i amb ell, el Fruitcentre, és un projecte de la ciutat amb la seva universitat que és fonamental per al progrés.


Comentaris

envia el comentari