Catalunya Diari

La Lleida més retro es dóna cita aquest cap de setmana a LleidaAntic i la Trobada del Disc

La Trobada del Disc és el marc de Beatlemania, una interessant mostra amb 300 objectes relacionats amb 'the fab four'

Una màquina d'escriure que es pot veure a la fira
Una màquina d'escriure que es pot veure a la fira | LleidaDiari.cat

Des de reales de vellón impresos l'any 1873 pel Banco de Bilbao a catorze històrics SEAT 600, passant per «Lo primero de los Beatles con Tony Sheridan», la triple manifestació firal conformada per Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc ofereix al visitant exposicions atractives i interessants, amb material sovint inèdit, que complementen els estands de venda d'antiguitats i material musical. Força curiosa resulta la mostra d'objectes de l'Arxiu Històric del BBVA, organitzada amb motiu del 160 aniversari de la fundació del Banco de Bilbao i que recull un centenar de peces (inclosos aparells, bitllets, marxandatge, etc.) relacionades amb aquest banc i amb la resta d'entitats bancàries —fins a 150— que es van fusionar o van ser absorbits pel banc basc. 

A la mostra trobem, entre altres, un feix de reales de vellón impresos l'any 1873 pel Banco de Bilbao, un xec d'aquesta entitat emès el 17 de desembre de 1857, la primera màquina estampadora de targetes de crèdit de l'Estat espanyol (any 1971) o una bacaladera (màquines per passar la targeta de crèdit) primitiva.

A la vegada trobem màquines d'escriure (la Columbia Bar Lock del 1900, la Imperial del 1915 i l'Olivetti del 1908, entre d'altres), segelladores de temps, calculadores com la Nova-Brunsviga del 1900 o l'Iris fabricada a Espanya durant els anys 1940. A més, hi ha aparells manuals per a pagaments, talonaris de xecs, etc.

Bitllets antics
Bitllets antics | LleidaDiari.cat

 

Finalment, dins de la setena Trobada del Disc trobem l'exposició Beatlemania, una col·lecció de procedència particular amb una extensa i variada mostra d'unes tres-centes peces que s'han anat compilant al llarg dels anys. Es tracta d'una exposició itinerant, amb punt de partida a Lleida. La col·lecció compta amb elements com ara pòsters, discs, vídeos VHS estrangers i espanyols, pins, figuretes, capses, rellotges, cromos, caràtules de discs de diferents països (Espanya, França, Holanda, Alemanya, Japó, Xina, Filipines, Rússia, EUA, Perú, ...) i altres articles de marxandatge del grup de Liverpool. Com a peces curioses, cal destacar el primer EP espanyol dels Beatles, anomenat «Lo primero de los Beatles con Tony Sheridan», l'LP «Lo primero de The Beatles» en stero i un disc del britànic Tony Sheridan on els Beatles li fan l'acompanyament.

LPs dels Beatles

 


Comentaris

envia el comentari