Catalunya Diari

Lleida modificarà el quadre de sancions per a patinets i bicicletes

Les sancions es ratificaran per decret d’alcaldia, però s’ha acordat, en consens amb tots els grups municipals

A partir de setembre, els conductors de patinets elèctrics hauran de sotmetre's a controls d'alcoholèmia, si s'escau
Imtage d'arxiu | Cedida

L'Ajuntament de Lleida modificarà l'ordenança municipal de circulació de vianants i vehicles de Lleida que inclou vehicles mobilitat personal i cicles de més dues rodes com patinets, segways o bicis a motor, per adaptar-la a les actualitzacions de la llei de l'any 2015, fet que comportarà a la vegada una modificació del quadre de sancions.

La comissió informativa per les Polítiques de Gestió de la Seguretat i el Civisme, que presideix l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha acordat trametre l'actualització del quadre de sancions a la comissió d'Economia, que serà l'encarregada d'establir quines són les sancions per les possibles infraccions que es cometin circulant en patinet i/o bicicleta i nous elements de mobilitat. 

Les sancions es ratificaran per decret d'alcaldia però s'ha acordat, en consens amb tots els grups municipals, que abans ho estableixi la comissió d'economia. En la modificació de l'ordenança hi participaran els col·lectius vinculats a aquests nous vehicles de mobilitat: l'associació VMP i BAC.

Pedagogia per fer un bon ús d'aquests nous vehicles

L'equip de govern de la Paeria vol incidir en la pedagogia per fer un bon ús d'aquests nous vehicles en l'ús de l'espai públic i per això la modificació de l'ordenança es complementarà amb una campanya de difusió i comunicació específica entre la ciutadania per donar a conèixer la normativa de circulació dels patinets i vehicles de mobilitat personal.

Una de les primeres accions de senyalització que es durà a terme serà la instal·lació de vinils al carrer Major, amb pictogrames dels patinets que reproduiran el missatge que de les 9 del matí fins a les 9 de la nit no es pot circular en patinet. En aquesta campanya també s'inclourà la normativa referent a la circulació de les bicicletes.

Junta Local de Seguretat

L'alcalde de Lleida també ha explicat als membres de la comissió les principals dades de la Junta Local de Seguretat, celebrada el passat mes de juliol. El paer en cap ha destacat en primer lloc que en la trobada es va constatar l'alt grau de coordinació de les diferents forces de seguretat que actuen a la ciutat de Lleida i el treball conjunt que es realitza.

En la primera Junta Local de Seguretat d'aquest mandat es va informar de la reducció l'accidentalitat a Lleida i dels robatoris a l'interior de domicilis i també de l'augment de robatoris a l'interior de vehicles. Així mateix, en aquesta primera trobada es va donar a conèixer que havien augmentat els robatoris amb violència o intimidació, tipus estrebada tot i que la xifra va millorar en el primer semestre de l'any. Entre els nous delictes detectats, hi ha el robatori de bicicletes als balcons.

Pel que fa a la via pública les dades més recents mostren que s'ha donat una millora en l'accidentalitat amb ferits, donat que les persones lesionades s'han reduït un 10%. També s'han reduït els atropellaments, xifres que el paer en cap ha atribuït a les polítiques impulsades per reduir la velocitat de desplaçament dels vehicles.

Altres temes de la Junta Local de Seguretat

Un dels temes importants que es van tractar en la Junta Local de Seguretat i que ha recordat l'alcalde fou l'augment de les denúncies per abusos i agressions sexuals. El paer en cap també ha volgut destacar la tasca directa d'atenció al ciutadà que es realitza des de la Guàrdia Urbana.

De gener a juliol de 2019 la Guàrdia Urbana va atendre 21.361 avisos a la central de comunicacions. Ha realitzat serveis relacionats amb menors, incendis, accidents de trànsit, atropellaments, control de bicicletes, fets delictius... i actuacions com a Policia administrativa. Les actuacions més nombroses (1.145) han estat auxili prestat al ciutadà. En aquest sentit, l'alcalde també ha explicat que a la junta es va informar de la incorporació d'onze efectius més de la guàrdia urbana abans de finalitzar l'any.

Imatge de la Junta Local de Seguretat de la Paeria
Imatge de la Junta Local de Seguretat de la Paeria | LleidaDiari.cat

 

Demanda de més dotacions de Mossos d'Esquadra

D'altra banda, l'alcalde Miquel Pueyo ha informat la comissió de la situació del servei del 112 a la ciutat de Lleida i els ha traslladat que aquest servei sempre ha funcionat des de Reus i la Generalitat té previst que hi hagi tres sales de comandament (Barcelona, Reus i el complex Egara). En aquest sentit, el paer en cap ha traslladat als membres de la comissió el compromís del cos dels Mossos d'Esquadra que aquesta organització no afecti el servei.

Tot i això, tant el paer el cap com els representants dels grups municipals presents a la comissió han estat d'acord en el desig de comptar amb un increment dels Mossos d'Esquadra a Lleida i a tot Catalunya.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari