Catalunya Diari

Lleida reclama un canvi i mira cap al 27-S

Lleida reclama un canvi i mira cap al 27-S| Carles Vega

 El passat 24 de maig Lleida va demanar un canvi. I el va demanar una ciutadania, més implicada en la política municipal i amb més ganes de decidir, com denota l'augment de participació en les eleccions locals de gairebé 5 punts respecte l'any 2011.
 
En segon lloc, a Lleida es va poder copsar un canvi de tendència, la de l'aparició de partits polítics nous. Podríem entendre aquesta situació com a negativa per als partits tradicionals, amb la fragmentació del vot, però sens dubte hi ha una cara positiva: el ventall de colors que composarà l'Ajuntament a partir del 13 de juny. Una pluralitat de fins a 7 grups municipals -un d'ells una agrupació d'electors- que acabarà amb la Paeria grisa que tant poc representava la diversitat de la societat.
 
Però, per sobre de tot, el 24-M va ser el primer pas cap al 27-S. La ciutadania va deixar clar el seu compromís amb el procés d'independència de Catalunya amb els 13.369 vots per a les forces sobiranistes -ERC-Avancem, CiU i Crida-. Una veu que Esquerra Republicana-Avancem es compromet a fer sentir al ple de la Paeria, on retorna amb força després de quatre anys. En això dedicarem els nostres esforços els tres regidors republicans que hem estat elegits democràticament -Josep Maria Baiget, Núria Marín i jo mateix-, a més de treballar per defensar una millor qualitat de vida per als nostres veïns i veïnes. Perquè, com ja vam dir en campanya electoral, la qüestió social i la qüestió nacional van lligades i no s'entenen l'una sense l'altra. La independència ens portarà el benestar que Lleida i Catalunya es mereixen en ple segle XXI, perquè lleidatans i catalans serem amos i gestors dels nostres propis recursos. 
 
Malauradament, la suma de forces d'esquerres i dels partits sobiranistes no és suficient per materialitzar el canvi que Lleida anhela i tot indica que al capdavant de la Paeria hi continuarà Àngel Ros. Només que ara haurà de governar a base de consensos i acords, no com la legislatura anterior, en què manava fent abús del mandat democràtic de la ciutadania.
 
Però l'alcalde en funcions hauria de ser honest amb si mateix i amb la ciutadania i reconèixer que les eleccions municipals no li van anar bé, a la vista de la pèrdua de 6.500 vots i 7 regidors. Aquest resultat té una única possible lectura: Ros no està legitimat per estar al capdavant del consistori. Després del càstig dels lleidatans i lleidatanes, que han deixat clar que no aproven la seva gestió o, si més no, que no li continuen donant suport, Ros hauria de donar un pas enrere i plegar. Legalment, Ros pot ser alcalde altre cop, i hi té dret. Tanmateix, des d’un punt de vista ètic... Deixar de ser l'alcaldable del PSC seria un acte de generositat que l'honoraria i donaria una oportunitat a la renovació al govern de la ciutat, a l’obertura i a la transparència.
 
En fi, amb el que trobarem, haurem de fer!
 
Carles Vega, regidor electe d'ERC-Avancem a la Paeria


Comentaris

envia el comentari