Catalunya Diari

Lleida reclamarà als bancs els pisos buits, però no els multarà

Lleida reclamarà als bancs els pisos buits, però no els multarà| Redacció - Fotografia: CiU Ajuntament de Lleida (Arxiu)

 

El ple municipal de l’Ajuntament de Lleida no ha aprovat aquest divendres la moció que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca està demanant aprovar per tots els municipis catalans. Aquesta demana que els consistoris sancionin a les entitats bancàries i grans propietaris d'immmobles que tinguin pisos buits.

Durant el Ple d'aquest divendres, la PAH de Lleida ha organitzat una protesta, no violenta i pacífica, donant l’esquena a la tinent d’alcalde Marta Camps i a l'alcalde, Àngel Ros, cada cop que parlaven, simbolitzant així el seu rebuig a la cortina de fum que estaven presentant i "la seva incoherència a la negativa cega per aprovar la moció que ja han fet prosperar tants ajuntaments i grups municipals del seu mateix color polític", expliquen des d'ICV. A aquesta protesta s’hi ha sumat l’alcaldable d'ICV, Eduard Baches, i l’alcaldable d’ERC, Carles Vega, que també assistia al ple.
 
"Les paraules poc respectuoses i els atacs personals que han portat a terme tant la tinent d’alcalde, com l’alcalde, contra dues persones que no formen part del ple i que, per tant, no tenen ni capacitat de rèplica, ens semblen un exercici de profund de nerviosisme cap a una situació social a la qual no saben donar resposta, i totalment fora de lloc tenint en compte que ha estat una protesta pacífica i no violenta. Faltaria més, que en una democràcia, tant els alcaldables de qualsevol formació, els ciutadans en general i les associacions en particular no poguessin manifestar el seu rebuig a una proposta legislativa, sempre que aquesta sigui pacífica", asseguren des d'ICV.
 
El que sí s'ha aprovat al Ple és una moció sobre el dret a l’habitatge, presentada pel grup municipal del PSC, que recull que l’Ajuntament de Lleida reclamarà de nou a les entitats financeres amb habitatges buits a la ciutat de Lleida que els posin en el mercat de lloguer a preus socials a través de la Xarxa de Mediació municipal. En cas contrari, la Paeria obrirà un expedient sancionador a aquelles entitats que consideri que incompleixen de manera més flagrant la finalitat social de l’habitatge, atenent a la possibilitat que es reflecteix a la Llei de l’Habitatge.
 
A més, s’han aprovat també dos punts de la moció presentada pel grup municipal de CIU, en què es manifesta el compromís d’endegar mesures municipals en base a la legalitat i competències existents i als efectes que assenyala aquesta moció, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència habitacional. Així mateix, s’actualitzarà el Pla Municipal de l’Habitatge perquè reguli les mesures de foment per evitar la desocupació permanent i injustificada de vivendes enumerades a l’article 42 de la Llei 18/2007.
 
CiU, considera que s'ha fet tard
El cap de l’Oposició i líder de CiU a Lleida, Joan Ramon Zaballos, ha assenyalat que el grup nacionalista ha presentat aquesta moció al Ple perquè "els polítics i els partits polítics són eines per servir la ciutadania, per afrontar i solucionar problemes, i no finalitats en sí mateixos" i ha assenyalat que la moció ha aconseguit l’objectiu de no defugir el drama dels desnonaments a Lleida i que el govern municipal rectifiqui i reconegui que cal més mesures per ajudar els afectats per la hipoteca i evitar la proliferació de pisos buits a la ciutat.
 
"Hem arribem tard i malament a solucionar el drama dels desnonaments. Vaig demanar disculpes i ho torno a fer. Hem fet coses però creiem, -i la contramoció socialista així ho demostra- que es poden arribar a fer mes coses i les hem de fer a nivell local, que és on ens toca a nosaltres", ha afegit el líder de l’oposició. Zaballos també ha lamentat que l’any passat hi van haver a les comarques de Lleida uns 8 desnonaments diaris i que aquesta situació contrasta dramàticament amb els més de 500 pisos buits en mans de grans entitats dels quals ha informat l’equip de govern en un diari local.


Comentaris

envia el comentari