Lleida, reconeguda com la ciutat amb millors resultats en la recollida selectiva

contenidors valència

Lleida, reconeguda com la ciutat amb millors resultats en la recollida selectiva de paper i cartró | Smartcity València

L'Agència de Residus de Catalunya ha reconegut la tasca del municipi de Lleida pels seus resultats en prevenció i recollida de residus l'any 2019, en haver esdevingut la ciutat de més de 60.000 habitants amb millor resultat en la categoria de recollida selectiva de paper i cartó, amb un 10,79%. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha transmès la felicitació al regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, en un acte en línia.

 

«Aquest premi correspon a tota la gent de Lleida que amb els seus actes quotidians, com per exemple el reciclatge, contribueix a fer possible la transició ecològica», ha explicat Talamonte. «Enfilem un 2021 on seguirem avançant en la reducció de la generació de residus, amb projectes d'envergadura com la implantació del porta a porta a Pardinyes-Balàfia i la preparació perquè arribi a tota la ciutat» ha conclòs el regidor de Transició Ecològica. El tinent d'alcalde ha remarcat que els bons resultats són una «tònica a tots els municipis que estem tenint bones recollides gràcies al porta a porta” i ha destacat que s'està «treballant intensament per ampliar aquest porta a porta a la resta del municipi».

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

L'any 2019 va ser un any amb millores en la recollida selectiva de residus municipals, que a Lleida es va traduir amb un increment de més de 4 punts, situant-se en el 37%. L'augment del reciclatge ha permès reduir en 2.000 tones els residus que van a l'abocador de Montoliu, que anirà augmentant el cost de la brossa en els pròxims anys de forma molt significativa, fet que fa que el reciclatge sigui, a més d'una necessitat ambiental, també econòmica.

 

Montoliu, el que més recicla de tot Catalunya

Montoliu de Lleida és el municipi que més recicla la fracció orgànica de tot Catalunya (el 55,66% dels residus municipals), molt per sobre de la mitjana catalana (10,87%). També és el millor de la demarcació de Lleida en recollida selectiva i el 13à de Catalunya amb un percentatge del 88,58%. L'ajuntament republicà ha estat guardonat aquest dijous per l'Agència de Residus de Catalunya en un acte telemàtic, juntament amb els millors ajuntaments catalans en cada fracció segons les dades del 2019. Entre ells, Corbins, que ha estat reconegut amb el millor resultat en la categoria de menys generació de residus municipals, de municipis de 1.000 a 5.000 habitants, amb 245,37 kg/hab/any.

 

L'alcalde de Montoliu de Lleida, Josep Guillamet, s'ha mostrat molt satisfet pel premi al millor municipi –que participa en la categoria de menys de 1.000 habitants- i ha agraït als veïns i veïnes del municipi el seu esforç: «els resultats són fruit de la gran conscienciació i bona feina de la població, la protagonista absoluta en el nou sistema de recollida porta a porta». Així mateix, ha assegurat que «les dades demostren l'eficàcia de la implantació, l'octubre de 2018, del sistema de recollida porta al Segrià, en què el consistori va creure des del primer moment, sempre amb l'esperança que aquest sistema i les obres en el Centre de Tractament de Residus del Segrià que tenim al nostre municipi suposessin un avanç i una millora del servei.

 

En el mateix acte, l'Ajuntament de Corbins ha rebut el premi al municipi d'entre 1.000 i 5000 habitants que produeix menys residus. L'alcalde de Corbins, el republicà Jordi Verdú, ha destacat que aquest és un reconeixement a la ciutadania «per la seva tasca imprescindible» i ha animat a «no abaixar la guàrdia per preservar el medi ambient i seguir en la línia d'augmentar el reciclatge. A més, s'ha mostrat convençut que això demostra que el porta a porta és el camí per controlar els residus. Verdú també ha fet una crida a «dirigir el funcionament de les ciutats i municipis cap a models clarament sostenibles, tant en mobilitat, carrils bici, enllumenat, punts de recàrrega de vehicles o recollida selectiva en origen».

 

Un reconeixement també per Alcarràs

L'Agència de Residus de Catalunya ha reconegut, aquest 10 de desembre, dins d'un acte telemàtic presidit per la Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, la tasca desenvolupada a Alcarràs aquest darrer 2019 en matèria de prevenció i recollida de residus. Des d'aquest mes, Alcarràs figura així per dret propi dins del llistat de municipis i comarques que més i millor reciclen arreu del país i ho fa, a més a més, com la vila d'entre 5.001 i 15.000 habitants que obté millors percentatges en recollida selectiva d'orgànica, vidre i envasos lleugers i menys residus municipals genera.

 

Així, i dins l'apartat reservat per municipis de 5.001 a 15.000 habitants, la vila alcarrassina presenta els millors resultats de tot Catalunya pel que fa a recollida selectiva de fracció orgànica, amb un 39,79%; de recollida selectiva de vidre, amb un 9,84%; de recollida selectiva d'envasos lleugers amb un 14,33% i de generació de residus municipals amb uns escassos 278,76 kg per any i habitant. Aquestes xifres han fet a la vila d'Alcarràs mereixedora d'una distinció que, en reconeixement a la feina feta, ha estat lliurada a Jordi Janés, primer tinent d'alcalde de l'ajuntament d'Alcarràs i regidor de Medi Ambient.

 

Tot plegat, s'ha assolit, segons destaca la mateixa Agència de Residus de Catalunya, dins d'un any «amb resultats històrics pel que fa a la recollida selectiva de residus municipals» que han permès arribar fins a un percentatge del 45% de mitjana a tot el país. A Alcarràs, on el percentatge de selectiva gràcies al sistema de recollida porta a porta és del 81,03%, les xifres són encara millors. Per Jordi Janés, qui ha representat la vila aquest 10 de desembre a l'acte telemàtic de lliurament dels guardons, el reconeixement assolit no s'ha de veure com a un punt d'arribada, sinó com a un element que haurà de servir per conscienciar més encara a tots els alcarrassins i alcarrassines de la necessitat de no oblidar que, de medi ambient, en tenim només un i que, en conseqüència, és tasca de tothom preservar-lo amb eines com la recollida selectiva, que a Alcarràs és possible gràcies al sistema porta a porta.

 

Un referent català

Janés recorda que Alcarràs «s'ha convertit, per haver fet les coses bé i quedar primer en quatre de les cinc categories que existeixen, en un referent català i això implica una responsabilitat la qual no hem de defugir. Aconseguir el que hem aconseguit a una població de la mida i les característiques de la nostra ens ha de fer sentir orgullosos, però mai hem de caure al cofoisme. El marge de millora és encara notable i, des de l'ajuntament, treballarem per avançar encara més. Allò que hi ha en joc és el futur de tothom. I el futur de tothom és molt més important que l'esforç que fem tothom a la vila cada dia quan gestionem com cal la brossa que produïm a casa o a la feina. Per això, avui, vull felicitar tots els alcarrassines i alcarrassines perquè aquest reconeixement és de tothom, però, també, vull recordar que queda encara feina per fer», assenyala el primer tinent d'alcalde alcarrassí.