Catalunya Diari

Lleida registra enguany més accidents de trànsit mortals que el 2020

En el conjunt de Catalunya 34% de les víctimes són motoristes

Un total de 44 persones han mort en 42 accidents de trànsit a les carreteres catalans durant els primers cinc mesos de l'any. D'aquestes, 17 s'han produït només al maig, el mes més mortífer del que va d'any amb un 38,6% del total de les víctimes. Des del Servei Català de Trànsit (SCT) han indicat que el maig ha coincidit amb la fi de l'estat d'alarma i la recuperació de la mobilitat a valors similars a la situació prepandèmica.

Enguany els morts han anat augmentant cada mes: al gener van ser quatre, al febrer sis, al març vuit i a l'abril nou. El 34% de les víctimes són motoristes. Durant els primers cinc mesos del 2020 hi van haver 45 víctimes en 38 accidents mortals. La demarcació de Lleida ha registrat dades negatives aquest maig, on han perdut la vida cinc persones, de les vuit que ha registrat la zona des d'inicis d'any. Barcelona i Girona sumen enguany les mateixes víctimes mortals que el 2020, 17 (vuit motoristes i dos vianants) i vuit respectivament.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A la demarcació de Lleida fins al 31 de maig, hi ha hagut 8 víctimes mortals, 1 més que l'any passat. Per comarques, els accidents mortals han tingut lloc al Segrià (4), a l'Urgell (2) i a l'Alt Urgell i a la Segarra (1). Aquest mes de maig hi ha hagut 5 víctimes mortals en accident de trànsit a la demarcació de Lleida. Pel que fa a col·lectius vulnerables, fins al 31 de maig, ha mort 1 motorista (el 2020 no n'hi va haver cap).

La meitat de les 44 víctimes pertanyen a col·lectius vulnerables

La meitat de les 44 víctimes pertanyen a col·lectius vulnerables: 15 motoristes, cinc vianants i dos ciclistes. Trànsit ha destacat especialment les motocicletes, ja que en comparativa amb l'any passat s'han duplicat les víctimes mortals que conduïen aquest vehicle. D'altra banda, en 10 dels 15 accidents mortals amb motocicleta, el sinistre ha estat amb un altre vehicle implicat i el 60% han passat en cap de setmana o festiu. A més, 8 dels 15 accidents mortals en motocicleta s'han concentrat a les comarques de Barcelona.

Davant d'aquestes xifres i a les portes de l'estiu, el Servei Català de Trànsit ha demanat més percepció del risc i consciència de la mateixa fragilitat als motoristes i ciclistes, així com respecte i col·laboració a la resta d'usuaris per reduir les víctimes a les carreteres.

Més d'un vehicle implicat

En aquests primers cinc mesos de l'any es consolida la tendència a l'alça dels accidents mortals amb més d'un vehicle implicat, atès que 34 dels 42 sinistres, el 81%, ho han estat. Els accidents en solitari, que l'any passat representaven la meitat de la sinistralitat mortal, enguany suposen el 19%. Dins de la categoria d'accidents amb més d'un vehicle implicat, cal destacar també l'increment de les col·lisions frontals, que han passat de cinc el 2020 a 12 aquest 2021.

D'altra banda, la meitat de les víctimes s'han produït en dies feiners i l'altra meitat en cap de setmana –tenint en compte des de les 15.00 hores de divendres- o festiu. Per edats, les víctimes tenien majoritàriament entre 35 i 44 anys, amb un total de 13, quan l'any passat van ser set. En canvi, en els primers cinc mesos de l'any passat hi va haver 15 morts d'entre 45 i 55 anys i enguany han estat sis. De les 17 víctimes registrades al maig, la demarcació de Tarragona va ser la que més en va tenir. Tot i això, és l'única que registra menys víctimes per accidents de trànsit que l'any passat: onze per 13.


Comentaris

envia el comentari