Catalunya Diari

Lleida reivindica la fi de la violència masclista

Lleida reivindica la fi de la violència masclista| Redacció - Fotografia: Miki de Santiago / ICV Lleida

 

Lleida ha celebrat aquest dimarts l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Coincidint amb aquest dia s'han donat a conèixer xifres d' atenció a les dones que pateixen o han patit agressions de gènere.

Així, el Centre Municipal d’Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Lleida ha detectat aquest 2014, 73 dones en situació de violència masclista, 13 dones més que l’any 2013 i la Guàrdia Urbana ha obert 42 atestats per violència domèstic, 30 detencions i 7 intervencions per trencament de condemna.
 
La tasca a les dones que pateixen algun tipus de violència es realitza, des de l’Ajuntament de Lleida, de manera transversal i s’hi treballa des de Benestar Social, des del Centre Municipal d’Atenció a les Dones i amb la intervenció de la Guardia Urbana. Des de Benestar Social es tenen controlades 120 dones que tenen actiu el dispositiu TAM (Teleassistència Mòbil) que els permet avisar quan es troben en situació de perill. Aquest dispositiu el gestiona Creu Roja. Durant l’any 2014 s’han donat d’alta 54 noves persones en aquest mecanisme que vol garantir al màxim la seguretat de les dones exposades a possible violència de gènere i se n’han donat de baixa 28.
 
Pel que fa a les intervencions d’emergència, des dels serveis socials de la Paeria, en el que portem de 2014, s’han atès 10 dones en situació de violència de gènere, dues de les quals han estat ingressades en centres d’acollida. La despesa durant l’any 2014 per atendre acolliment i atenció psicològica d’urgència ha estat de 10.020,58 euros.
 
Un acord per eradicar aquesta xacra
Dones amb Iniciativa han organitzat aquest dimarts, Dia internacional per l'eradicació de les violències masclistes, una jornada reivindicativa a Lleida, per fer una crida a intensificar la lluita davant l'increment de la violència. Per aquest motiu, han exigit al Parlament un acord social i polític per acabar amb aquesta xacra. La coordinadora Nacional de Dones amb Iniciativa, Cristina Bigordà, ha explicat durant l'acte unitari del 25N que cal renovar el compromís polític en aquesta lluita: "Ens preocupen les dades del sistema judicial: sigui per saturació dels jutjats o perquè a la justícia encara existeix un biaix masclista, les dades són alarmants". Bigordà també ha lamentat que s'hagin retallat les polítiques d'equitat de gènere "fet que desmantella tota la protecció". I ha afegit: "Si hi sumem el fet que les polítiques d'igualtat d'oportunitats i les polítiques socials de benestar estan afectant més les dones, tindrem el dibuix complet d'un mapa desesperant per les dones i pel seu dret a viure lliures de violència".
 
"Un 80 per cent de les dones que pateixen violència masclista a Lleida no ho estan denunciant, i pensem que són xifres escandaloses que ens fan concloure que cada any estem pitjor", ha afegit la diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà, qui lamenta que els joves visquin, en molts casos, de manera insana les relacions afectives. "Donen per bones relacions de possessió, de gelosia", ha explicat Vilà, "com ha establert un estudi recent de la UdL".
 
Els incompliments constants de les recomanacions internacionals per eradicar la violència masclista que es produeixen a casa nostra, dels quals alerten amb preocupació les organitzacions feministes, són una prova més de la necessitat imperant d’un canvi de rumb decisiu cap a polítiques actives de lluita contra el masclisme.
 
14 dones assassinades per violència masclista a Catalunya i 42 dones a l’Estat en el que portem d’any. Des de 2010, 52 dones mortes a Catalunya. Enguany, 55.853 dones víctimes de violència en l’àmbit de la parella han estat ateses a Catalunya per la Unitat de Suport d’Atenció a les Víctimes. Xifres que tenen rostre, nom i cognoms, vides. Que descriuen una xacra que no para de créixer i que esdevé una situació dramàtica que qüestiona els fonaments de la nostra democràcia incapaç de garantir el dret de les dones a viure lliures de violència.
 
"El 25N és una oportunitat per fer visible i demanar un compromís ferm, social i polític, contra aquesta situació devastadora que nega a milions de dones el seu dret a viure una vida lliure de violències".


Comentaris

envia el comentari