Catalunya Diari

Lleida va reutilitzar més de 280 mil peces de roba l'any 2018

Humana hi recupera 135 tones per a donar-les una finalitat social

 

Contenidor de reciclatge de roba
Contenidor de reciclatge de roba | LleidaDiari.cat

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia, i també d'ajuda local al territori més proper, ha recuperat 135 tones de tèxtil usat a la província de Lleida el 2018.

  

  

Aquestes donacions equivalen a 280.000 peces de roba recuperades que tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Les localitats lleidatanes on més es dóna

El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament dels residus urbans. Allà on hi ha hagut més donacions és:

  

Mollerussa:

  

Bellpuig:

  

Agramunt:

  

Lleida:

  

  

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, els gestors autoritzats només recuperen el 8,3% de la roba que els catalans rebutgen anualment. És una xifra molt lluny de l'objectiu del 55% fixat per la Unió Europea per a l'any vinent per a reciclar els residus municipals. La reutilització i el reciclat del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic

 

 

La importància d'impulsar-hi un model de gestió sostenible

«Des d'Humana aplaudim la feina dels municipis que hi promouen la recollida selectiva del tèxtil», valora Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, «i insistim en la importància d'impulsar-hi un model de gestió sostenible que en prioritzi el factor social davant del mercantil». «Les administracions locals han d'entendre que tenen un compromís ineludible a sis anys vista. Tots els agents implicats ens hi hem d'esforçar més per a augmentar les xifres de recollida selectiva, no només per a respectar l'objectiu imposat per Brussel·les sinó també per a fer-ne més evident el benefici ambiental i social de la roba usada», afegeix.

 

Després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartó, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%. Per això és tan important conscienciar a les administracions locals i a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva. El motiu per a l'optimisme és la importància creixent de l'economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que el 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE, una competència municipal.

 

La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és: 

  

El 63% es prepara per a la reutilització

  

El 28% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge

  

L'1% són residus impropis

  

El 8% s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final

  

Què és Humana Fundación Pueblo para Pueblo?

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i desenvolupa programes de cooperació a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia així com de suport local al territori més proper. La Fundació duu a terme campanyes de sensibilització entorn de la importància de la reutilització i el reciclatge de tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud. Té més de 550 empleats i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 31 països.

 Comentaris

envia el comentari