Lleida suma una setantena de brots i agrupacions de casos de coronavirus

Pla general d'un professional sanitari atenent una pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós el 28 d'abril de 2020

Lleida té uns 70 brots per coronavirus | ACN

La demarcació de Lleida suma al voltant d'uns 70 brots i agrupacions de casos per COVID-19, 40 d'ells a la comarca de Segrià, tot i que manifesta una tendència que «fa estimar que hi ha una certa estabilització».

 

Segons ha informat en roda de premsa la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, «el virus segueix aquí i seguirà molts mesos més», per això fa una crida a seguir amb les recomanacions sanitàries i evitar que segueixi la transmissió. «Fins que no arribi la vacuna, la nostra única vacuna és baixar el ritme social, el distanciament social, la higiene de mans i l'ús de la màscara», ha avisat Farreny. Malgrat aquesta certa estabilització de casos, la gerent de les regions sanitàries de Lleida ha advertit que «encara cal esperar una mica més» per veure com segueix evolucionant la pandèmia a la demarcació.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Els brots estan repartits per diferents sectors industrials

En aquest sentit, ha explicat que els brots estan repartits per diferents sectors industrials de la demarcació, serveis sanitaris, albergs i alguns casos aïllats en casals d'estiu. Les residències de la tercera edat també són un dels principals focus de brot i, de tots els cribratges que s'han dut a terme durant aquestes setmanes, s'han detectat casos en 16 residències, 9 d'ells al Segrià.

 

En aquest punt, Farreny ha destacat que la majoria de casos eren asimptomàtics i, per això, ha insistit en la necessitat de seguir protegint els «més vulnerables». Així mateix, la gerent ha confirmat que ha augmentat en 8 anys l'edat mitjana d'hospitalització a la demarcació i que la franja d'edat amb més ingressos és la dels 50 als 55 anys i amb un perfil més gran en homes. Tot i això, explica que hi ha ingressos des dels 26 als 94 anys i que, més de la meitat d'ells superen l'edat dels 60.

 

S'està fomentant l'hospitalització a domicili

D'altra banda, Farreny ha recordat que s'està fomentant l'hospitalització a domicili d'aquelles persones que no precisen d'una atenció més greu a l'hospital i que, en l'actualitat, hi ha 29 persones que es recuperen de la malaltia des de casa. Pel que fa a la quantitat de proves PCR que s'estan duent a terme a la demarcació, la gerent ha explicat que el laboratori de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha realitzat en l'última setmana una mesura de 1.400 al dia i que, a més, aviat es disposarà d'una nova màquina que farà augmentar en 500 proves més la capacitat diària. 

 

Els Centres d'Atenció Primària (CAP) són altres dels punts més importants de detecció i seguiment de la malaltia i, alguns com el de Prat de la Riba, ha arribat a atendre més de 500 urgències per COVID en un dia i fins a 600 consultes telefòniques. Farreny ha explicat que avui dia hi ha 3 plantes de l'Arnau de Vilanova obertes i que es planteja l'opció d'obrir una quarta si fos necessari, així com una tercera UCI.

 

L'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida ha ampliat la seva capacitat de la planta de COVID i ha passat de les 6 als 17 llits disponibles. Finalment, s'ha anunciat que està previst que el dispositiu especial del pavelló 11 de setembre de Lleida pugui obrir a principis d'agost per atendre, igual que a l'Hotel Salut Nastasi, als pacients que transiten en l'última fase de la malaltia abans de la seva recuperació.