Lleida tindrà 60 granímetres més per minimitzar l’efecte de les pedregades

Lleida tindrà 60 granímetres més per minimitzar l’efecte de les pedregades| Redacció – Fotografia: Diputació de Lleida

 

La Diputació de Lleida col·labora amb l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent per ampliar la xarxa de granímetres en 20.000 hectàrees a les noves zones de regadiu del canal Segarra-Garrigues per tal d’aconseguir més informació sobre les característiques de les pedregades.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president de l’ADV Terres de Ponent, Ferran Accensi; i la directora tècnica de l’ADV Terres de Ponent, Maite Torà, han presentat aquest dimarts la col·laboració de les dues entitats per ampliar la instal·lació de granímetres i així minimitzar l’efecte de les pedregades.
 
L’àmbit d’actuació de l’ADV Terres de Ponent actualment abasta unes 230.000 hectàrees de conreu a les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, la Noguera, l’Urgell i les Garrigues, que compten amb una xarxa de 170 granímetres. El president de l’ADV Terres de Ponent ha explicat que aquests suports metàl·lics permeten determinar amb exactitud les zones afectades per la pedra i els paràmetres físics (diàmetre i quantitat de pedra caiguda) que determinen la seva intensitat després d’una tempesta.
 
Mitjançant el conveni signat amb la Diputació de Lleida, que aporta 12.000 euros, ampliaran la instal·lació de granímetres de 170 a 230, la qual cosa farà possible obtenir informació d’una àrea geogràfica encara més extensa. En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat la importància d’obtenir aquesta informació per tal de calcular el risc de les pedregades i minimitzar els seu efecte.
 
Un cop recollits els primers paràmetres es procedeix a un segon estudi més exhaustiu que la Universitat de Lleó elabora mitjançant diversos processos digitals. Es procedeix a l’estudi de la mida i profunditat de l’empremta per poder obtenir els diferents paràmetres que permeten conèixer l’energia d’una pedregada.
 
La directora tècnica de l’ADV Terres de Ponent, Maite Torà, ha explicat la importància d’aquest sistema d’informació en el cas de petites pedregades barrejades amb aigua que a vegades no són percebudes pels pagesos però que provoquen danys a posteriori. Amb aquest sistema es pot demostrar que ha caigut pedra en una determinada àrea geogràfica.
 
Torà ha destacat també que la importància d’ampliar la instal·lació de granímetres perquè la conversió en regadiu d’una gran superfície com en el cas del canal Segarra-Garrigues comporta una variació en el microclima de la pròpia zona i de les zones colindants. A més, els danys d’aquest tipus de collita amb les pedregades és molt més elevat.