Catalunya Diari

Lleida torna a obtenir superàvit i segueix reduint el seu endeutament

El consistori segueix reduint el període mitjà de pagament als seus proveïdors, que s’ha situat en 36,53 dies enfront els 46,3 dies de l’any 2017

Montse Mínguez, regidora d'economia
Montse Mínguez, regidora d'economia | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida ha tancat l'exercici pressupostari de l'any 2018 amb un romanent de tresoreria o superàvit de 5.385.865,17 euros (inclou els ens autònoms de l'Institut Municipal d'Ocupació i Turisme). La tinent d'alcalde i regidora de la Gestió dels Recursos Municipals, la Hisenda Municipal i les Polítiques de Transparència, Montse Mínguez, ha presentat aquest matí la liquidació pressupostària del passat exercici. La responsable d'economia ha volgut posar de manifest el caràcter positiu del resultat obtingut en la gestió del pressupost de 2018, així com la continuada reducció de l'endeutament.

Cal destacar l'esforç en la reducció del deute que ha fet la Paeria els darrers anys, amb una clara tendència a la baixa. L'evolució a la baixa de la ràtio del deute ha estat constant, sent del 128,5% l'any 2004 i del 44,7% l'any passat, el nivell més baix dels darrers anys. De fet, el deute ha passat de 133,5 milions d'euros l'any 2012 a 68,4 milions d'euros l'any passat, és a dir de 954,4 euros per habitant a 496,9. Aquesta millora, juntament amb els baixos tipus d'interès, han fet caure també la despesa financera, de 27,6 euros per habitant el 2012 a 5 euros el 2018.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un treball curós de la regidoria d'economia

Aquest resultat positiu evidencia «el treball curós» portat a terme per la regidoria d'economia de la Paeria, ha assenyalat Mínguez, qui ha volgut destacar que «els ciutadans reben més del que aporten a l'Ajuntament», ja que els ingressos fiscals per habitant són de 807,69 euros i la despesa corrent municipal, de 980,18 euros.

És important destacar que el reconeixement de crèdit, ha seguit disminuint, consolidant la tendència de tota la legislatura, fins a situar-se en un valor mínim de l'1,2 % del total del capítol de despeses corrents de béns i serveis. L'anàlisi de la destinació de la despesa liquidada confirma la prioritat de l'objectiu de cohesió social, educació i ocupació que informa l'acció de govern. Efectivament, aquest grup de despeses figura en primer lloc, amb un 26,3% de la despesa.

La liquidació en l'Impost de Béns Immobles ha estat de 50,8 milions

Pel que fa als ingressos, destacar que la liquidació obtinguda en l'Impost de Béns Immobles ha estat de 50,8 milions d'euros, lleugerament superior a la de l'any anterior, ja que la disminució del tipus impositiu s'ha vist compensada per incorporació de nous immobles. Resulta significativa, com a clar símptoma de la reactivació de l'activitat econòmica a la ciutat, l'augment de la liquidació d'impost de construccions, passant d'1,2 milions d'euros l'any 2017 fins a 3,4 milions d'euros l'any 2018. La liquidació obtinguda per l'impost de vehicles s'ha mantingut menys o menys estable, mentre que la corresponent en concepte d'impost de plusvàlua ha disminuït de 12,2 milions d'euros l'any 2017 a 4,8 milions d'euros l'any passat, a causa de l'impacte dels canvis normatius que han afectat aquesta figura tributària.

Montse Mínguez també ha volgut fer valdre la reducció del període mitjà de pagament de la Paeria als seus proveïdors, que s'ha situat en 36,53 dies enfront dels 46,3 dies de l'any 2017. Una línia de millora que s'ha consolidat clarament i que és sens dubte un indicador de bona gestió. Finalment, cal recordar que, pel que fa al deute d'altres administracions públiques amb la Paeria, se situa a 31 de desembre de 2018 en 9,5 milions d'euros. La major part, 8,6 milions d'euros, corresponen a la Generalitat per convenis pendents de cobrament i per impostos, mentre que el deute de l'Estat està lleugerament per sota del milió d'euros.


Comentaris

envia el comentari