Lleida viu un Sant Jordi atípic sense parades i amb els carrers gairebé buits

Una veïna del barri de Pardinyes decora el balcó per celebrar un Sant Jordi

Lleida viu un Sant Jordi atípic sense parades de llibres i roses i amb els carrers buits | LleidaDiari.cat

Lleida viu un Sant Jordi atípic per les restriccions establertes arran de l'emergència sanitària pel coronavirus. L'Eix Comercial, punt neuràlgic de la celebració a la capital del Segrià, sense parades de llibres i roses i pràcticament buit, contrasta amb les imatges dels altres anys quan s'omple de gent i bon ambient durant tota la jornada.

 

L'absència de parades, així com de compradors i venedors, també es nota a la rambla d'Aragó, un altre dels espais protagonistes de Sant Jordi a Lleida, de la mateixa manera que a la resta de barris de la ciutat. Tot i això, alguns lleidatans han volgut mantenir viu l'esperit de la festa des del confinament i han optat per decorar els balcons de casa seva amb roses, dibuixos, senyeres i altres elements.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

200 floristeries de tot Catalunya han fet entrega de roses a domicili

Unes 200 floristeries de tot Catalunya han fet entrega de roses a domicili aquest Sant Jordi per no perdre la tradició malgrat el coronavirus. El Gremi de Floristes ha batejat la iniciativa amb el nom de #rosadesantjordiacasa i a principis de setmana ja va avançar que s'havia arribat a un «col·lapse tècnic» per la quantitat de demandes. És el cas de Flors Català de Tàrrega, que dimecres ja no van agafar cap més encàrrec i aquesta Diada reparteixen 400 roses, un 10% de les que vendrien en un Sant Jordi normal. La responsable de la floristeria, Magda Pedrós, ha dit que tot i que la situació és «complicada» no han volgut deixar perdre l'oportunitat de fer arribar un missatge de «llum i energia» amb les roses a domicili.

 

Uns 200 floristes d'arreu de Catalunya s'han implicat en la campanya #rosadesantjordiacasa que ha fer arribar a les cases dels qui les han encarregat les roses de la Diada de Sant Jordi. Ja dimarts, el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, va explicar que havien arribat a un «col·lapse tècnic» per la quantitat de comandes que estaven rebent arreu del país i les dificultats de treballar i distribuir la flor en les actuals condicions de falta de personal. Això ha provocat que molts dels floristes ja haguessin tancat comandes abans-d'ahir. L'objectiu marcat pel Gremi era el d'arribar a vendre unes 300.000 roses (el 5% de l'habitual), en aquest Sant Jordi «de mínims».

 

L'estoc era bastant reduït i no s'ha treballat com en un Sant Jordi normal

Magda Pedrós, de Flors Català de Tàrrega, ha explicat que han hagut d'actuar de pressa per preparar les roses, ja que l'estoc era bastant reduït i no s'ha treballat com en un Sant Jordi normal. En aquest sentit, ha assenyalat que en el seu cas han hagut de preparar una pàgina web per gestionar les comandes i que això els ha suposat treballar on-line per primera vegada. Malgrat tot, en un Sant Jordi normal acostumen a vendre unes 4.000 roses des del seu establiment i enguany només arribaran al 10% d'aquesta xifra, amb unes 400 roses a domicili, que és el màxim que s'ha pogut fer.

 

I és que aquest dimecres van haver de deixar d'agafar comandes. Segons Pedrós, la resposta de la gent ha estat «correcta i bona» però tardana, ja que els que molts dels que estaven acostumats a anar a la botiga ja no han sigut a temps d'encarregar la rosa, i en canvi els que ha pensat a fer-ho per internet, sí que han pogut.

Pla obert de l'Eix Comercial de Lleida en un Sant Jordi sense parades

Alguns lleidatans han volgut mantenir viu l'esperit de la festa decorant els balcons amb roses, dibuixos i senyeres | LleidaDiari.cat

 

La necessitat de reforçar les mesures de seguretat per la Covid-19

La necessitat de reforçar les mesures de seguretat per la Covid-19 tampoc ha posat les coses fàcils a aquesta floristeria, ja que treballar amb la mascareta, els guants i les distàncies de seguretat «no és gens àgil». A més a més, només hi ha disponible el 20% de la plantilla, ja que la resta estan en un ERTO. Pedrós ha explicat que han habilitat la zona d'atenció al públic per poder treballar amb més comoditat a l'hora de preparar les roses.

 

El preu de la rosa no s'ha apujat tot i l'entrega a domicili en el cas d'aquesta floristeria i una rosa bàsica costa 7 euros. Flors Català no ha pogut vendre totes les roses que hauria volgut perquè s'han exhaurit a Catalunya i els seus proveïdors no n'han pogut comprar més perquè d'importació n'han arribat molt poques.

 

«És un dia molt important i cal mantenir la tradició de donar la rosa»

L'Oriol Sala és un veí de Tàrrega que ha fet una comanda de tres roses a Flors Català. A quarts d'onze el Xavier ha trucat al timbre de casa seva i l'Oriol ha baixat amb la seva filla petita per recollir les tres roses. Ha explicat que Sant Jordi és un «dia molt important» i que la tradició de donar la rosa «a les dones que estimem no es pot perdre». Ell en té tres a casa i cada any passava per la botiga a buscar-les però aquest any ha optat pel servei a domicili, per seguir amb la tradició sense haver de sortir de casa i garantir així la seguretat per frenar el coronavirus.