Catalunya Diari

Llevadores lleidatanes es formen en infertilitat

Infermeres del COILL aprenen com detectar i orientar en aquesta qüestió

Llevadores de Lleida
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

Llevadores del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) han iniciat aquesta setmana un curs bàsic d'infertilitat per poder encarar l'impacte que aquesta qüestió té. L'objectiu és adquirir els coneixements bàsics per detectar problemes i orientar les usuàries en la recerca d'una possible solució. La formació anirà a càrrec de diferents professionals que abordaran qüestions sobre les causes femenines i masculines de l'esterilitat i les proves de diagnosi; es parlarà també dels límits biològics de la fertilitat, els tractaments hormonals o les tècniques de reproducció i les complicacions que hi poden haver. Altres temes seran l'equilibri emocional en la parella infèrtil, els aspectes ètics i legals de la Reproducció Assistida, l'ús de l'acupuntura i la influència de la nutrició i l'estil de vida en el procés i el paper de la infermeria en una clínica de reproducció assistida.

El curs, que seguirà els dies 12, 19 i 26 de febrer a la seu del COILL del Paer Casanoves, comptarà amb la participació dels ginecòlegs Jaume Tarazona, Marta Canals, Andrés Hernáiz i Carlos Godino. Altres professionals que impartiran coneixements són els uròlegs i andròlegs, Ramon Bordalba i Carlos García-Ochoa; la infermera especialitzada en acupuntura Isable Loizu; la nutricionista Naila Martínez; el psicòleg Àlex Palau, la biòloga i màster en embriologia Sònia Gili, l'infermer i doctor en ginecologia Jordi Cortada i la gerent de FIV Lleida, Montserrat Echauz.

Un protocol per a donar llum a casa

Llevadores del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) han format part de l'equip d'experts en l'assistència al part domiciliari que ha elaborat la Guia del part a casa de Catalunya. La nova guia assistencial compta amb el vistiplau de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPAC), l'Associació Catalana de Llevadores (ACL), la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) i el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).La Guia és l'únic protocol de referència a l'estat espanyol fins ara, i recull l'evidència científica més recent amb l'objectiu d'unificar la pràctica assistencial.

Dirigida a llevadores que assisteixen el part a casa, una opció que cada cop té més demanda i que, entre el 2016 i 2017, va ser escollida per 667 dones a Catalunya, la comunitat autònoma amb més parts planificats a casa.L'opció de donar a llum al domicili no entra en els serveis del CatSalut i el seu cost oscil·la entre els 2.000 i 2.500 euros. Els criteris d'inclusió, explicats a la guia i que s'han d'avaluar al llarg de tot el procés d'embaràs, fan referència als embarassos de baix risc- que es calcula són entre el 70% i el 80% - i que, atesos per llevadores, esdevenen una opció tan segura com el part hospitalari, segons es recull a la guia. Es recomana també el part a casa si és un part espontani entre les setmanes 37 i 42, si hi ha només un nadó i si la seva presentació és amb cefàlica (de cap).


Comentaris

envia el comentari