Catalunya Diari

Llum verda definitiva a les Torres de la Llotja de Lleida

Crítiques de l'oposició perquè els representants del PSC no volen recórrer a l'arbitratge del Col·legi d'Arquitectes per saber si el projecte s'adequa a les normes del concurs

Un moment de la reunió del consell del CNC de la Llotja de Lleida. | LleidaDiari.cat

El Consell del Centre de Negocis i Convencions (CNC) ha donat llum verda definitiva aquest dimecres al projecte de les Torres de la Llotja que tira endavant el BBVA al solar annex al Palau de Congressos. El Consell de la CNC no ha aprovat la proposta dels representants d'ERC, que comptava amb el suport del PDeCAT i Unió i de la Crida-CUP, de retornar el projecte de les Torres de la Llotja als promotors. En conseqüència, no hi ha objeccions per part de la CNC al projecte presentat pels propietaris del solar. Per tant, el projecte passa a l'Ajuntament per a la tramitació de la llicència d'obres corresponent. Els representants del govern municipal, del PSC, han votat a favor, juntament amb els del PPC. C's s'hi ha abstingut. Els grups a l'oposició han lamentat que els representants del PSC al consell s'oposin a recórrer a l'arbitratge del Col·legi d'Arquitectes de Lleida per determinar si el projecte que presenta el BBVA per a la construcció de les dues torres modifica substancialment o no les característiques del guanyador del concurs, tal i com preveu l'article 14 del contracte de compra-venda.

Segons el PDeCAT i Unió, la votació sobre si hi ha o no una modificació substancial no té efecte perquè el resultat no assoleix la majoria absoluta necessària. Mentre que els consellers d'aquest partit, els d'ERC i els de la CUP creuen que hi ha canvis substancials, el PSC i el representant de Mercolleida defensen que no. Segons els demòcrates, perquè la decisió del consell d'administració tiri endavant, es requereix un mínim de cinc vots dels nou possibles, mentre que el resultat d'aquest dimecres ha estat de 4-3 més les dos abstencions. 


La consellera Maria Rosa Salmerón s'ha preguntat «quina por tenen a què el Col·legi d'Arquitectes de Lleida faci l'arbitratge». «Cap dels consellers no és arquitecte ni té els coneixements suficients per emetre una opinió amb base sobre aquest tema», ha afegit, al mateix temps que creu que desestimar aquesta opció és «un menysteniment al Col·legi d'Arquitectes».

Carles Vega, el president del grup d'ERC, ha lamentat que s'hagi rebutjat la seva petició de presentar un informe tècnic que ajudi a valorar si hi ha hagut una «modificació substancial» del projecte. Per aquest motiu i tenint en compte que el projecte continua endavant, ha demanat al consell directiu i a l'empresa constructora garantia que la construcció no es tracti d'una «maniobra de distracció per no haver de retornar el solar al CNC», per la qual cosa ha exigit que es compleixin els terminis d'execució que contempla el contracte, cosa que suposa que l'obra començarà en un màxim d'un any i que la construcció no s'allargarà més de tres.

La Crida per Lleida-CUP ha anat més enllà i ha assegurat que l'informe que s'ha presentat al CNC «reconeix» que hi ha modificacions substancials sobre el projecte inicial, per la qual cosa ha denunciat «el frau» de votar si es desestimava el projecte, en comptes de votar «clar i diàfan» sobre aprovar el nou pla arquitectònic. Per la formació anticapitalista el projecte no té «legitimitat», ja que només quatre dels nou consellers hi han donat suport. La Crida ha denunciat reiteradament l'existència d'un doble consell d'administració del CNC, pel qual les decisions importants es prendrien a Alcaldia: «L'actuació de l'equip de govern, instrumentalitzant el CNC, ha vetllat en tot moment per garantir els interessos d'empreses privades: en el seu dia CERBAT, quan van transferir el projecte immobiliari quan va esclatar la crisi econòmica, i després GESCAT-Catalunya Caixa i BBVA, defensant els seus drets i emetent informes des del propi CNC en contra de la reversió del solar».


Comentaris

envia el comentari