L’Obra Social ‘la Caixa’ facilita la creació de 50 empreses a Lleida

La tècnica del Punt d'Autoocupació d'Incorpora a Lleida Thaïs Ordóñez

La tècnica del Punt d'Autoocupació d'Incorpora a Lleida Thaïs Ordóñez | LleidaDiari.cat

 

L'Obra Social 'la Caixa' ha facilitat la creació de 50 microempreses a emprenedors en situació de vulnerabilitat a la demarcació de Lleida dos anys després de la posada en marxa del programa d'inclusió sociolaboral Incorpora de la fundació bancària. L'objectiu és fomentar l'autoocupació entre les persones vulnerables que no disposen dels recursos necessaris per iniciar un projecte d'emprenedoria. Els sectors per als quals han apostat més els usuaris han estat els dels serveis i la indústria. També destaca el fet que el 70% dels usuaris del programa són majors de 35 anys. Així mateix, a través de la línia d'Autoocupació d'Incorpora i MicroBank s'han concedit en aquests dos anys més de 66.500 euros en microcrèdits a beneficiaris del programa a Lleida.

 

Persones en risc d'exclusió social amb idees de negoci estan participant en una nova forma d'integrar-se en el mercat laboral, amb la qual poden fer augmentar les seves possibilitats de superar la situació de vulnerabilitat, gràcies a aquesta línia d'autoocupació de l'Obra Social 'la Caixa'. El programa Incorpora dissenya per a elles itineraris personalitzats i els facilita formació i acompanyament perquè puguin desenvolupar el seu projecte. En total, des del gener del 2016, el Punt d'Autoocupació Incorpora a Lleida, gestionat per Aspid, ha atès 315 persones que s'han interessat per aprofitar aquesta oportunitat, la qual ha propiciat la creació d'empreses en àmbits com el comerç, l'hostaleria, la docència, l'artesania i la construcció.

 

La majoria d'usuaris són majors de 35 anys

Pel que fa al perfil dels emprenedors, un 43,6% són dones i un 56,4% són homes. Així mateix, el 70% dels usuaris són majors de 35 anys. «Molts dels usuaris emprenen per necessitat, tenen una edat que no té el perfil que busquen les empreses i no troben feina per compte d'altri, encara que es presenten a moltes entrevistes de treball», ha explicat Thaïs Ordóñez, tècnica del Punt d'Autoocupació de Lleida. «El perfil de dona amb fills amb una necessitat de conciliació familiar és un clar exemple d'això», ja que «l'única opció que els queda és muntar el seu propi negoci», ha assenyalat. Una de les emprenedores que ha donat a conèixer la seva experiència ha estat Antonia Molina, que ha posat en marxa a Balaguer la Tata Dolça, una pastisseria artesana. «El més complicat abans d'obrir va ser la burocràcia i ara el més difícil és donar-me a conèixer però res és impossible i em desperto cada matí amb la il·lusió del primer dia», ha exposat.

 

La important tasca dels tècnics

La tasca dels tècnics d'autoocupació és proporcionar assessorament i formació adaptada en cada fase del projecte a través de l'elaboració del pla d'empresa, la vinculació amb agents del territori que donen suport als emprenedors, l'anàlisi de necessitats i riscos i de la viabilitat de l'empresa, i la recerca de finançament i ajudes o d'un local adequat. Per afavorir la consolidació del mateix negoci, els tècnics ofereixen suport també durant l'activitat empresarial, fent un seguiment personalitzat. Un altre els emprenedors, Eric Gamez, ha explicat que «tenia moltes ganes d'obrir el meu propi negoci i dedicar-me a la venda de moda, dedicada a les talles grans, com feia la meva mare fa uns anys, però sempre vaig pensar que el meu projecte no tiraria endavant perquè sóc jove». «Sort vaig tenir de l'ajuda i el suport del meu tècnic d'autoocupació que en tot moment va veure el meu projecte amb molt de futur, i em va animar i va ser positiva, sovint molt més que jo», ha manifestat el responsable de la botiga Més que moda de Lleida.

 

En el marc de l'acord que mantenen l'Obra Social 'la Caixa' i MicroBank per facilitar finançament a projectes d'autoocupació de persones en situació de vulnerabilitat, s'han concedit microcrèdits per valor de més de 66.500 euros en els dos anys d'ençà que va arrencar la iniciativa a Lleida. MicroBank és l'únic banc de l'Estat dedicat exclusivament al finançament de projectes a través de microcrèdits. El criteri de concessió atén fonamentalment a la confiança en la persona i la viabilitat del seu projecte, sense demanar cap més garantia addicional.