Catalunya Diari

L'Obra Social 'la Caixa' facilita la creació de vint microempreses a persones en situació de vulnerabilitat a Lleida

Incorpora ha dissenyat per a ells itineraris personalitzats i els ha facilitat formació i acompanyament perquè puguin desenvolupar el seu projecte

Imatge d'arxiu d'algun dels emprenedors del programa d'Autoocupació Incorpora de l'Obra Social 'la Caixa' | LleidaDiari.cat

El programa d'inclusió sociolaboral Incorpora de l'Obra Social 'la Caixa' ha facilitat la creació de vint microempreses a emprenedors en situació de vulnerabilitat a Lleida, un any i mig després d'haver-se posat en marxa. El programa d'autoocupació possibilita que persones en risc d'exclusió social que tenen idees de negoci puguin participar en una nova forma d'integrar-se en el mercat laboral, amb la qual poden fer augmentar les seves possibilitats de superar la situació de vulnerabilitat. Incorpora ha dissenyat per a ells itineraris personalitzats i els ha facilitat formació i acompanyament perquè puguin desenvolupar el seu projecte. En el conjunt de Catalunya, aquest projecte de l'Obra Social 'la Caixa' ha ajudat l'impuls de 437 microempreses (1.350 a tot l'Estat) i ha atès un total de 1.559 persones, des del gener del 2016. D'entre els emprenedors, el 46,13% són dones i el 53,87%, homes. Incorpora ja disposa de dotze punts d'autoocupació a tot Catalunya, un dels quals a Lleida gestionat a través d'Aspid, que ha permès l'assessorament a 119 persones i la creació de vint microempreses.

  

En total, des del gener del 2016, els dotze punts d'autoocupació Incorpora repartits per tot el territori català han atès 1.559 persones que s'han interessat per aprofitar aquesta oportunitat, la qual ha propiciat la creació d'empreses en àmbits com ara el comerç (29,1%), els serveis (64,1%), la indústria (5,45%) i l'agricultura (1,18%). Els tècnics especialitzats en autoocupació presents en cadascun dels punts són una figura clau per a l'èxit d'aquesta iniciativa. Aquests tècnics proporcionen assessorament i formació adaptada en cada fase del projecte a través de l'elaboració del pla d'empresa, la vinculació amb agents del territori que donen suport als emprenedors, l'anàlisi de necessitats i riscos i de la viabilitat de l'empresa, i la recerca de finançament i ajudes o d'un local adequat. Per afavorir la consolidació del mateix negoci, els tècnics ofereixen suport també durant l'activitat empresarial, fent un seguiment personalitzat.

A més, en el marc de l'acord que mantenen l'Obra Social 'la Caixa' i MicroBank per facilitar finançament a projectes d'autoocupació de persones en situació de vulnerabilitat, s'han concedit microcrèdits per valor de 5.396.000 euros. MicroBank és l'únic banc de l'Estat dedicat exclusivament al finançament de projectes a través de microcrèdits. El criteri de concessió atén fonamentalment a la confiança en la persona i la viabilitat del seu projecte, sense demanar cap més garantia addicional.

 

Incorpora se centra a fomentar la contractació de col·lectius vulnerables, com ara persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en risc d'exclusió, víctimes de violència de gènere, immigrants i exreclusos, entre d'altres. Des que es va posar en marxa, el 2006, aquest programa de l'Obra Social 'la Caixa' ha facilitat 132.443 llocs de treball al conjunt de l'estat espanyol, fruita de la col·laboració de 40.930 empreses i de la implicació de 364 entitats socials. A Lleida, gràcies a la complicitat de 896 empreses, s'han aconseguit 3.767 llocs de feina.


Comentaris

envia el comentari