Catalunya Diari

L'ocupació del futur: quantitat o qualitat?

L'ocupació del futur: quantitat o qualitat?| Núria Solé

 Segons les previsions del Centre Europeu per al Desenvolupament de la Formació Professional, i amb les incerteses que la situació actual provoca, a Europa a l’any 2020 hi haurà uns 235 milions de llocs de treball, dels quals el 35% requeriran una qualificació de nivell superior, el 50% requerirà una qualificació de nivell mitjà i el 15% de nivell baix. 
 
La majoria de les noves ocupacions es crearan en professions amb una alta exigència de coneixements i competències, per exemple llocs de treball tècnics. En aquest sentit, s’incrementarà la demanda de persones treballadores de qualificació mitja-alta i es reduirà la demanda de treballadors i treballadores de baixa o cap qualificació. I les persones amb més qualificació professional tindran més opcions a trobar feina que les persones amb baixa qualificació.
 
També es preveu que 73 milions d’oportunitats laborals siguin degudes a la necessitat de substituir a les persones treballadores que es jubilin o canviïn de lloc de treball, llocs de treball de reposició, que si bé no seran de nova creació requeriran nous requisits i qualificacions.
 
Les estimacions assenyalen la tendència d’una economia cada vegada més basada en els serveis i allunyada del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca) i les activitats bàsiques de fabricació. En aquest sentit, activitats vinculades els serveis, el turisme i la indústria seran els que impulsaran la creació d’ocupació en els propers anys.
 
Per això, ara que els missatges que ens arriben des dels governs són d’optimisme i ens parlen de millora generalitzada, des de la UGT volem posar l’accent en la qualitat d’aquests llocs de treball que s’estan creant i que es crearan en un futur.
 
La crisi que arrosseguem des de fa més de 6 anys ha suposat la destrucció de milers de llocs de treball i la imposició d’una reforma laboral feroç que, amb l’excusa de ser la única solució per a la sortida de la crisi, ha suposat la pèrdua de drets laborals de les persones treballadores.
 
Els governs no han estat capaços de gestionar l’alarmant i inacceptable nombre de persones en situació d’atur, i han desenvolupat, també amb l’excusa de la sortida de la crisi, polítiques econòmiques restrictives i austeres que han tingut com a resultat la creació ocupació a qualsevol preu, on l’únic que importa és la quantitat i no la qualitat dels llocs de treball creats.
 
Així, en l’actualitat l’ocupació que s’està creant és precària i durant molt de temps, el que el nostre mercat de treball oferirà serà: temporalitat ( sense una garantia d’estabilitat laboral en el temps), parcialitat (treballarem menys hores o les mateixes però no les cotitzarem totes, amb conseqüències nefastes per a futures prestacions per desocupació i jubilació), contractes més curta durada (més del 40% de la contractació de l’any 2014 va tenir una durada màxima d’1 mes) i amb salaris més baixos.
 
En definitiva, amb unes condicions laborals i drets laborals pitjors que els que teníem abans de l’inici de la crisi.
 
Potser en els darrers mesos s’està notant un lleuger increment en el nombre de contractes realitzats, potser és cert que es contracta més, però les persones treballadores cada vegada som més pobres perquè ni els salaris ni les condicions laborals són les mateixes que abans de la crisi.
 
Per una altra banda, els ciutadans i ciutadanes tenim menys protecció social, menys sanitat i educació pública, menys ajudes a la dependència, pitjors pensions i pitjor cobertura per desocupació.
 
La UGT estem avisant d’aquesta realitat des de que es va començar a parlar de la sortida de la crisi i ja denunciàvem que aquesta seria a costa de la pèrdua de drets laborals i socials, de retallades salarials, de l’increment de les desigualtats socials i de la precarietat laboral, com així està passant. I no som els únics. Fa pocs dies es van celebrar a Lleida les jornades anuals estatals de Justícia i Pau, amb el lema “Pel dret a un treball digne” i des de diferents organitzacions i persones es van fer anàlisi molt acurades del que han comportat les polítiques d’austeritat per a la majoria de la població i quines són les perspectives futures si continuem pel mateix camí. Aprofito aquestes ratlles per felicitar a la comissió de Justícia i Pau de Lleida per l’organització a l’hora que agrair-los públicament que m’invitessin a participar-hi.
 
La pregunta és: És possible revertir aquesta situació tan injusta? I tant que si! Ara que comencem un període electoral intens, nosaltres hem d’estar atents a les propostes que des dels diferents partits i organitzacions que hi concorreran es fan al respecte i quins compromisos adquireixen en favor, o no, de la majoria de la població. En definitiva, quin és el model de societat que defensen i què faran per aconseguir-lo. 
 
Núria Solé, secretària general de la UGT-Terres de LleidaComentaris

envia el comentari