Catalunya Diari

Manifestació a Lleida per denunciar que més d'un centenar de temporers dormen al carrer

Les entitats signants de la Campanya Fruita amb Justícia Social reivindiquen allotjament municipal pels treballadors

Pla general de la manifestació a Lleida, al seu pas per l'Eix Comercial, per denunciar que més d'un centenar de temporers dormen al carrer
Pla general de la manifestació a Lleida, al seu pas per l'Eix Comercial, per denunciar que més d'un centenar de temporers dormen al carrer | LleidaDiari.cat

La polèmica envers els temporers de la fruita a Lleida no cesa i, per aquest motiu, un centenar de persones, convocades per les entitats signants de la Campanya Fruita amb Justícia Social, es van manifestar aquest diumenge a Lleida per reivindicar allotjament municipal d'aquestes persones que arriben a la capital del Segrià.

Van denunciar que per la campanya de la fruita, fins a un centenar de temporers dormen al carrer a la ciutat de Lleida i desenes més ho fan en municipis del voltant. Han comprovat, van assegurar que unes 25 persones dormen cada nit al carrer al costat de l'alberg Jericó, entre 20 i 30 més al costat del convent de Santa Clara i unes 50 als Camps Elisis, on s'ha habilitat l'Oficina Única d'atenció als temporers.

La portaveu de la campanya, Nogay Ndiaye, va denunciar que l'Ajuntament de Lleida només té vuitanta places per acollir temporers en un alberg privat i que enguany no han acceptat signar el decret de sobre aforament, que hauria permès dotar d'una seixantena de places d'allotjament més per a temporers, al·legant que provocaria un «efecte crida».

Ndiaye va denunciar que les administracions es «passen la pilota» entre elles i que el problema va més enllà de la ciutat de Lleida. Hi ha pobles en què hi ha allotjaments municipals que gestionen empreses privades i, per tant hi ha temporers que no hi poden accedir, va explicar. A més d'allotjament, la campanya demana salaris i habitatges dignes per als temporers, la regularització de les persones treballadores, preus justos per la fruita i una pagesia amb futur. Amb aquest objectiu es van manifestar aquest diumenge a les 19.30 hores. La marxa va sortir de la plaça de la Pau, davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida, i va acabar a la plaça Paeria. També hi va participar l'exdiputat i periodista David Fernàndez, així com membres del Sindicat Andalús de Treballadors.

Una noia cridant consignes al capdavant de la manifestació a Lleida
Una noia cridant consignes al capdavant de la manifestació a Lleida | LleidaDiari.cat

 

La campanya Fruita amb Justícia Social ha presentat una demanda de deu punts a la Generalitat, Ajuntament de Lleida, Diputació i Subdelegació del govern, per a revertir la situació de vulneració de drets que pateixen moltes persones temporeres de la campanya de la fruita a Lleida. Demanen allotjaments per les persones temporeres de la fruita, papers sense contracte, accés universal a la sanitat i atenció mèdica als campaments, canvi de les formes contractuals, creació d'un consell regulador per al segell de fruita amb justícia social, compliment de conveni agrari, augment de les inspeccions de treball a tot el sector agrari, reubicació de l'oficina única de temporers de Lleida, promoció d'un model agrari ecològic i de proximitat i eliminació del suport al sector agrari que no respecta els drets humans.

Una situació preocupant

Finalment, cal recordar que el grup municipal de la Crida per Lleida van acusar la setmana passada a la Paeria i l'empresa de neteja Ilnet, de llençar pertinences dels temporers ubicades al pavelló dels Camps Elisis. D'altra banda, fa ja unes setmanes, van circular per les xarxes socials una imatge d'uns temporers dormint al ras en una nit de pluja a Lleida. Per tal de fer visible aquest problema entre els veïns del Centre Històric de Lleida i de la resta de la ciutat, diversos balcons han penjat cartells per a solidaritzar-se amb els temporers i el problema que els hi afecta. 

Concert a la plaça de la Paeria de Lleida per posar punt i final a la manifestació
Concert a la plaça de la Paeria de Lleida per posar punt i final a la manifestació | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari