Catalunya Diari

Autoritzen la manifestació en cotxe de Vox a Lleida

La fiscalia ha donat suport al partit contra la prohibició del Ministeri per vulneració de drets fonamentals

Imatge del judici per autoritzar les manifestacions en cotxe de Vox, el dia 22 de maig de 2020.
Imatge del judici per autoritzar les manifestacions en cotxe de Vox. | LleidaDiari.cat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat les manifestacions en cotxe que Vox ha convocat per aquest dissabte al migdia a Lleida, Barcelona, Girona i Tarragona contra la gestió de la pandèmia de coronavirus per part del govern espanyol. Les mobilitzacions van ser prohibides pel govern espanyol, però el tribunal diu que això vulnera el dret de reunió. D'aquesta manera, ha estimat els recursos del partit ultradretà, als quals la fiscalia donava suport, i s'ha posicionat contra l'Advocacia de l'Estat, que en els judicis d'aquest divendres s'ha oposat a les mobilitzacions. Les 'Caravanas por España y su libertad', que es faran a tot Espanya, seran d'11.30 a 12.30 hores en vies importants i cèntriques de les quatre ciutats. A Lleida, el recorregut previst va de l'avinguda Prat de la Riba fins a la plaça Ricard Vinyes, uns 1,5 quilòmetres. 
 
 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 
 
Durant els quatre judicis d'aquest divendres al migdia al TSJC, la fiscalia s'ha posicionat al costat de Vox i en contra de la prohibició del Ministeri de l'Interior. Després de diversos recursos i decisions judicials, els quatre casos han acabat en quatre judicis contenciosos-administratius al TSJC. L'Advocacia de l'Estat manté l'oposició a les mobilitzacions per falta de garanties sanitàries i pel «rebrot» de casos de Covid-19 a Catalunya els últims dies.
 
 
Segons Vox, el dret de manifestació no està suspès per l'estat d'alarma, sinó que això només passa en l'estat d'excepció o setge. Tot i que es pot limitar per raons de seguretat sanitària o d'ordre públic, l'advocat de Vox assegura que l'administració no ha concretat cap raó concreta per la qual la manifestació en cotxes particulars pugui afectar la salut dels participants o de la resta de ciutadans. L'advocat també ha recordat que el Tribunal Constitucional té establert que abans de prohibir una manifestació s'han de donar alternatives de recorregut o horaris. El lletrat Juan Cremades ha recordat que la fase 1 de desescalada permet certa mobilitat i es pot viatjar per tota la regió sanitària, anar a comerços, terrasses, misses i funerals. Per això, considera que a Lleida, Girona i Tarragona s'hauria d'autoritzar. Pel que fa a Barcelona, encara en fase 0, Cremades ha recordat que està en fase 0 però avançada i que aquest proper dilluns passarà a fase 1. En aquest sentit, també ha al·legat que la Delegació del govern espanyol a Madrid finalment ha autoritzat la marxa de Vox, així com el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, on moltes de les seves capitals també estan en fase 0. L'advocat de l'estat no ha pogut argumentar les diferències sanitàries entre Madrid i Barcelona.
 
 
La fiscalia, per la seva banda, s'ha posicionat al costat de Vox per defensar el dret de manifestació sempre que es garanteixin les mesures de seguretat sanitària i de mobilitat. Així, ha considerat que la situació sanitària del país ha millorat força des que es van demanar i denegar les manifestacions i ha recordat que només la Guàrdia Urbana de Barcelona ha fet un informe no vinculant però desfavorable. També ha lamentat que les subdelegacions del govern no hagin plantejat alternatives d'horari o recorregut abans de prohibir les mobilitzacions.
 
 

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 
 
En canvi, l'Advocacia de l'Estat s'ha oposat a l'autorització de les manifestacions, assegurant que la denegació del permís sí que ha estat argumentat i que no es requereix un informe sanitari específic, ja que el Ministeri de Salut ja argumenta perquè s'aplica cada fase de desescalada a cada zona. A més, ha al·legat que cada capital té les seves pròpies circumstàncies i no es poden comparar entre elles. De fet, ha assegurat que Catalunya ha viscut la darrera setmana un "greu repunt" de contagis i morts, en comparació amb la resta d'Espanya, i per això cal ser més restrictiu. Per això, considera que el dret a la vida, en aquest cas, està per sobre del dret de manifestació, ja que els contagis entre manifestants es poden passar a persones no manifestants els propers dies. "El risc de contagi és el mateix que al principi de la pandèmia, i amb les dades sanitàries objectives es desaconsella la manifestació", ha assegurat.
 
 
L'advocat de l'estat també ha al·legat que Vox no garanteix que els participants de cada cotxe convisquin a la mateixa casa i que, si no ho fan, portin mascareta. Així, creu que és «impossible» garantir això i que no es pot donar la responsabilitat a la policia per fer-ho complir. A més, ha al·legat que la distància de seguretat també és molt difícil de complir en aquells manifestants que vagin en bicicleta o moto. El lletrat també ha assegurat que la llei no preveu manifestacions en cotxe i que el decret d'estat d'alarma només preveu l'ús del cotxe per a casos necessaris com anar a comprar, treballar o al metge. En un sentit similar, creu que els carrers han d'estar alliberats d'embussos per tal que puguin passar amb rapidesa els serveis d'emergències, i que no es pot alterar el dret dels altres ciutadans a passejar o fer esport. A més, ha recordat que diversos tribunal superiors van prohibir manifestacions el passat 1 de maig. «Un míting en cotxe no pot substituir el dret a la vida», ha conclòs un dels advocats de l'estat, recordant que la mobilització no és en defensa dels drets fonamentals, sinó que té motivacions polítiques.

Comentaris

envia el comentari