Una mare lleidatana demana que l’Arnau de Vilanova tingui UCI pediàtrica

Núria Ribó, la mare lleidatana que va iniciar una recollida de signatures per tal de demanar que a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida es pugui fer collit amb els nadons ingressats, sol·licita ara també una Unitat de Cures Intensives (UCI) pediàtrica a Lleida. En aquest sentit, Ribó ha explicat a LleidaDiari.cat que, actualment, a l'Arnau de Vilanova només hi ha una UCI neonatal que atén prematurs i nadons de fins a un mes i mig de vida. L'etapa d'infantesa, afegeix, s'allarga fins als dotze anys i, per aquest motiu, els pares «necessitem sentir-nos segurs quan un infant ingressa amb una malaltia greu, sense la por de pensar que ens acabaran traslladant en un altre hospital». La Núria sap bé de què parla, ja que, en el seu cas, han estat dues les vegades que han hagut de traslladar-se fins a un hospital de Barcelona per tal d'atendre els seus fills.

 

Una UCI pediàtrica a Lleida és per aquesta mare una necessitat primordial donat que, a més a més, l'Arnau de Vilanova és l'hospital de referència de tota la demarcació i dóna cobertura a moltes localitats properes. En la mateixa línia, la Núria assegura que és necessari un canvi dels protocols de l'hospital que contempli el dret dels infants menors de dos anys a tenir un llit, ja que fins ara, han de fer-ho en un bressol. D'aquesta manera, es podria facilitar l'alletament i el descans, tant de l'infant malalt com dels pares, que vetllen per ell les 24 hores del dia.

 

La mare lleidatana aconsegueix recollir 5.000 signatures

Precisament amb aquesta proposta és com es va donar a conèixer la Núria fa unes setmanes a causa de l'ingrés del seu fill petit a l'Arnau de Vilanova. Va ser llavors quan aquesta mare es va trobar amb els impediments d'alletar el seu nadó de només quatre mesos de forma còmoda per ambdós i va iniciar la recollida de signatures a través de la plataforma virtual Change.org. Des de llavors, ha aconseguit recollir 5000 signatures, les quals, de manera imminent, presentarà al mateix hospital, a l'Institut Català de la Salut i al Síndic de Greuges.

Imatge de la Núria Ribó amb el seu nadó fent collit | Change.org

 

 

Davant aquesta allau de signatures, la Núria explica que «s'han posat en contacte amb mi diferents mitjans de comunicació, tant de premsa, ràdio o televisió, estic contenta perquè això vol dir que la petició està arribant, però no he rebut resposta ni del Departament de Salut ni de l'hospital». Cal recordar que el director territorial de l'ICS a Lleida, Jordi Cortada, va assegurar a LleidaDiari.cat que s'estava estudiant la possibilitat d'incloure un nou protocol que permetés el collit amb els nadons als hospitals catalans sempre que es complissin uns requisits de seguretat. Tanmateix, Cortada va anunciar que, també gràcies a la queixa de la Núria, a l'Arnau de Vilanova es facilitaria fins a l'habitació el menjar als pares que acompanyen als nadons hospitalitzats, per tal de no haver-los de deixar sols en cap moment.

 

Moviment que aplega a més famílies lleidatanes 

La lluita de la Núria ha encoratjat a altres famílies que han patit alguna situació semblant durant un ingrés a Lleida o que, simplement, han estat d'acord amb la causa per la qual treballa la lleidatana. Davant aquesta situació, s'ha iniciat un moviment que rep com a nom 'CURA SANA, per una hospitalització pediàtrica conscient' i on s'aplega un generós grup de famílies que aposten per humanitzar l'estada a l'hospital. «Volem adherir-nos a una associació o fins i tot crear-ne una de pròpia amb l'objectiu de lluitar per les millores hospitalàries, donar suport a les famílies que estan hospitalitzades i donar informació sobre quins drets i ajudes es pot disposar», explica.

 

Finalment, destacar que aquesta mateixa setmana el diari Segre avançava que l'Arnau de Vilanova introduirà canvis en l'UCI neonatal, per tal que els pares puguin participar de manera més activa en la cura dels seus nadons prematurs. Tot i que la Núria considera que, sens dubte, aquesta és una bona notícia, creu que encara hi ha molta feina a fer per tal de garantir una hospitalització de qualitat.