«Matar a Espanya és gratis», lamenta el pare de la lleidatana morta en un accident de trànsit a l'N-240 l'octubre del 2016

Gràcies a l'ajuda de la plataforma Stop Accidentes es lluita per canviar el Codi Penal
Marta Soria, la jove lleidatana que va morir en un accident de trànsit
Marta Soria, la jove lleidatana que va morir en un accident de trànsit | YouTube

La vida, sovint, és massa dura. Hi ha moments en els quals no trobes paraules de consol. Hi ha moments que, simplement, et deixen sense paraules. I això és el que passa quan parles amb pares com els de la Marta Soria, la lleidatana de 27 anys que va morir injustament l'octubre del 2016 a la carretera N-240.

 

Un cotxe venia a més de 100 quilòmetres per hora, amb les llums apagades i envaint el carril contrari. Ella, venia de Borges Blanques i es dirigia cap a Lleida. La desgràcia, però, va fer que s'aturés per sempre en aquell fatídic punt quilomètric on ara se la recorda amb flors.

 

«Matar a Espanya és gratis», diu el seu pare, el Carlos, qui ha explicat a LleidaDiari.cat la seva lluita per canviar el Codi Penal i que, d'una vegada per totes, aquells que cometen delictes tan greus acabin complint la pena que es mereixen. Actualment, provocar un accident mortal a Espanya està penat com a homicidi imprudent amb una pena de presó de màxim quatre anys.

La injustícia però, sobretot l'amor incondicional cap als seus éssers més estimats, ha motivat que la plataforma Stop Accidentes prengui com a exemple l'accident de la Marta per a portar fins al Congrés dels Diputats una reforma del Codi Penal. Des de Stop Accidentes demanen que es canviï el delicte d'homicidi imprudent per un de violència viària i que, en comptes de quatre, siguin dotze els anys que passin a la presó els culpables dels crims a la carretera. «Els que van matar a la meva filla són uns terroristes de la carretera», diu en Carlos qui, a més a més, especifica que a la proposta es demana que als culpables se'ls hi retiri el carnet de conduir entre deu i quinze anys.

 

«El que van fer amb la meva filla va ser un assassinat»

El pare de la Marta afirma amb rotunditat que el què van fer amb la seva filla va ser un «assassinat» i que, per tant, fins que se celebri el judici els culpables haurien d'estar en presó preventiva. No obstant això, els responsables de l'accident estan en llibertat a l'espera de la celebració del judici que es preveu que es dugui a terme a la primavera d'aquest any. A la proposta de Stop Accidentes aquest punt també es canvia i exigeixen que donada la gravetat d'aquest tipus de delicte, fins que no se celebri el judici els responsables estiguin en presó preventiva. «Considero que a Espanya tenim un Codi Penal massa tou, ja que si tinguéssim cadena perpetua s'ho pensarien dues vegades abans de fer segons quines coses», lamenta en Carlos.

Marta Soria
Marta Soria | Telecinco

 

La proposta arriba fins al Congrés dels Diputats

Fins al moment han estat els grups de Podemos, En Comú i Marea els que ha presentat la proposta al Congrés dels Diputats. La plataforma, tanmateix, no descarta que la resta de partits polítics també es fiquin en contacte amb ells per endegar una veritable reforma del Codi Penal. De la mateixa manera, Stop Accidentes portarà la proposta fins al Parlament de Catalunya quan estigui consolidat el nou Govern de la Generalitat.

 

«Són inhumans»

Un home i una dona de nacionalitat romanesa, que ja tenien sancions anteriors per excessos de velocitat, són els responsables de la mort de la Marta, i se'ls hi demana un delicte d'homicidi imprudent. Els acompanyants dels dos cotxes que presumptament estaven realitzant curses també se'ls hi acusa d'un delicte d'omís de socors, ja que no tenint prou amb provocar un accident d'aquest calibre, no van avisar als serveis d'emergències per alertar de què havien topat contra un altre turisme que, malauradament, havia caigut al canal amb la Marta al seu interior. «Són inhumans», exclama un pare que espera amb neguit que un bon dia canviïn realment les penes per aquests delictes i que, d'una vegada per totes, no s'hagin de tornar a repetir notícies com aquesta. Fins llavors, Carlos i Elisabeth, pares de la Marta, molta força.

Imatge dels familiars de l'última víctima mortal al tram lleidatà de l'N-240, Marta Soria
Imatge dels familiars de l'última víctima mortal al tram lleidatà de l'N-240, Marta Soria | LleidaDiari.cat

 Comentaris

envia el comentari