Catalunya Diari

El Memorial Democràtic instal·la 10 llambordes Stolpersteine a Lleida

En homenatge als lleidatans deportats en camps de concentració nazis

El Memorial Democràtic instal·larà deu llambordes Stolpersteine aquest dissabte a Lleida, per retre homenatge a una desena de lleidatans que van ser deportats a camps de concentració nazis.

Les llambordes Stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l'artista alemany Gunter Demnig, en record de totes les persones deportades pel feixisme alemany. S'emplacen davant de l'última residència on la persona va viure en llibertat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge d'unes llambordes
El Memorial Democràtic instal·la 10 llambordes Stolpersteine a Lleida | LleidaDiari.cat

Acte d'homenatge i instal·lació

L'acte d'homenatge se celebrarà a les 11:30 h al Mercat del Pla, al carrer de Sant Martí, 3. Hi haurà parlaments de la consellera de Justícia, Ester Capella, i de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. També hi intervindran Joan Ramon Segura, del Centre Excursionista de Lleida, i Josep San Martín, membre del Comitè Internacional de Mauthausen. Tot seguit, es continuarà el recorregut per la ciutat per col·locar les últimes tres llambordes. Les altres set s'hauran instal·lat abans de l'acte, des de les 9 h del matí.

Durant la col·locació de cada una de les llambordes hi haurà una lectura biogràfica de la persona deportada, una ofrena floral i la interpretació d'una peça musical, a càrrec del grup Guerrilla Folk. A més, els familiars de les víctimes que assisteixin a la instal·lació de les peces artístiques els dedicaran unes paraules.

Lleida ja té 11 llambordes Stolpersteine

Lleida va col·locar onze llambordes Stolpersteine el juny de 2019. De fet, la primera d'aquestes llambordes va ser instal·lada pel mateix artista alemany Gunter Demnig, qui acostuma a desplaçar-se als municipis per posar ell mateix la primera peça.

El projecte Stolpersteine va néixer a Lleida gràcies al conveni de col·laboració de l'Ajuntament amb l'Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida, signat el 2018. Arran d'aquest compromís, la Paeria va promoure una investigació exhaustiva per comprovar quants deportats i víctimes del nazisme havien de tenir una Stolpersteine a la ciutat. Gràcies a la recerca, es va elaborar una llista amb quaranta-cinc noms. Aquest dissabte, Lleida ja tindrà un total de vint-i-una Stolpersteine instal·lades.

75.000 Stolpersteine per tot el món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolpersteine l'any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes en record dels deportats a una vintena de països, com ara França, Finlàndia, Lituània o, fins i tot, l'Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir 'pedres que ens fan ensopegar'. Segons Demnig, aturar-se i inclinar-se per llegir la inscripció de la llamborda és una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d'uns blocs de ciment, d'aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones detingudes i deportades.

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió recuperar, commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L'entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia, fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari