Catalunya Diari

Més de 10.000 turistes passen pel Castell dels Templers durant el 2018

L’increment de visitants supera en més de mig miler l’afluència de l’any anterior, un 5,1%

Imatge de l'activitat del Castell dels Templers
Imatge de l'activitat del Castell dels Templers | LleidaDiari.cat

El Castell dels Templers ha rebut un total de 10.318 visitants durant el 2018, 510 més que l’any anterior, una xifra que significa un increment d’un 5,1%, segons el balanç de Turisme de Lleida, gestor del Centre Patrimonial de Gardeny. Cal assenyalar que els mesos de major afluència al Castell van ser l’octubre (1.310), el maig (1.275) i l’agost (1.002), i que la procedència dels visitants forans gira al voltant del 40% del total, convertint-se d’aquesta manera en el monument de la ciutat que, a banda de la Seu Vella, rep més turistes de fora de Lleida.

Majoritàriament, els públics que han visitat durant el 2018 l’antiga comanda templera ho han fet per realitzar alguna visita guiada (3.675 persones) o alguna activitat programada. Durant aquest any, han estat diverses les d’empreses i col·lectius que hi han fet presentacions al Castell, facilitant la seva difusió entre escolars, associacions, grups d’amics, familiars i agents turístics, entre altres. La promoció de les visites al Castell dels Templers mercès a la combinació amb el bus turístic, on els usuaris poden accedir gratuïtament a l’equipament patrimonial, ha estat un gran encert. Un total de 1.250 persones, un 10,04%, dels usuaris d’aquest mitjà de transport, van fer parada al turó de Gardeny.

Un públic que difícilment hauria visitat el castell si no hagués estat per aquest servei que els ha apropat al monument durant els mesos d’estiu i els caps de setmana de la primavera i la tardor. Turisme de Lleida ha consolidat enguany el servei de visites guiades al Centre Patrimonial de Gardeny, fixant el segon diumenge de cada mes l’activitat dinamitzada Templer per 1 Dia, i el quart, la de la Poderosa Comanda de Gardeny. Activitats que s’incrementen a l’estiu amb visites nocturnes i altres esdeveniments.

Més assistents al Castell dels Templers
Més assistents al Castell dels Templers | LleidaDiari.cat

 

La visita dinamitzada del Templer per 1 Dia l’han gaudit enguany 942 participants, comptant els grups d’escolars que hi ha passat, ja que cada passi queda reduït a 30 persones). Per altra part, 3.675 persones, vingudes d’arreu, en grups escolars o en les visites programades, han participat enguany en el recorregut per la Poderosa Comanda de Gardeny. Durant el 2018, s’ha procedit a realitzar diferents actuacions en el conjunt patrimonial, com la neteja de grafits a la Torre Comanador, la reparació de la tanca de ferro de darrere la caseta i la millora de la il·luminació de les pintures murals del segle XIII de l’església del Castell.

De cara al pròxim exercici, Turisme de Lleida renovarà l’audiovisual i es fixarà la captació de nous públics, per seguir creixent i difonent el patrimoni templer de la ciutat, aprofitant que el 2019 se celebrarà el 70 aniversari de la declaració del monument com a Bé Cultural d’Interès Nacional. L’Ajuntament de Lleida va recuperar i reformar el Castell dels Templers per obrir-lo a la ciutat fa només 11 anys.


Comentaris

envia el comentari