Catalunya Diari

Més de 500 lleidatans participen en un estudi sobre el trastorn del son associat a la malaltia de Parkinson

El treball ha estat publicat a la revista 'Sleep Medicine' i l’han dirigit els doctors Montserrat Pujol, de l’Hospital Universitari de Santa Maria; Jesús Pujol, del CAP Balaguer, i Àlex Iranzo, de l’Hospital Clínic de Barcelona

539 usuaris dels CAP Balaguer i Onze de Setembre de Lleida i de la Unitat del Son de l'Hospital Universitari de Santa Maria han participat en un estudi sobre l'epidemiologia del trastorn de conducta durant el son REM idiopàtic en població de més de 60 anys. L'estudi, publicat aquest mes de desembre a la revista 'Sleep Medicine', l'han dirigit els doctors Montserrat Pujol de l'HUSM; Jesús Pujol, del CAP de Balaguer, i Àlex Iranzo, de l'Hospital Clínic de Barcelona. L'estudi realitzava un cribratge mitjançant un test que consisteix en una doble pregunta: Algun cop li han comentat o vostè té la sospita que viu amb intensitat els seus somnis? i Mentre està adormit fa coses com donar cops de puny, moure els braços o moure les cames com si estigués corrent?. A les persones que van respondre afirmativament se'ls va oferir la possibilitat de fer una prova de vídeo-polisomnografia a la Unitat del Son que va permetre confirmar el diagnòstic en el 0,74% de la mostra estudiada. 

El diagnòstic d'aquest trastorn és important perquè s'associa a la malaltia de Parkinson i, per tant, permet diagnosticar-la precoçment. El trastorn de la conducta del son REM idiopàtic el pateixen individus adults, generalment de més de 55 anys, sense problemes neurològics previs. Consisteix que els pacients mentre estan adormits durant la fase REM representen els seus somnis. Els pacients adormits, del llit estant i mentre tenen malsons i somien que els ataquen, poden discutir, parlar, cridar, donar cops de puny, puntades de peu i caure del llit fins al punt de poder lesionar-se.

El diagnòstic requereix un vídeo-polisomnografia nocturna que demostri que en la fase REM hi ha un augment de l'activitat muscular associat a conductes vigoroses. El vídeo-polisomnografia és necessari per al diagnòstic de TCSRI, ja que altres entitats com les apnees, l'epilèpsia durant el son o el somnambulisme poden presentar-se amb els mateixos símptomes del TCSRI (conductes anormals durant el son i malsons). Hi ha pacients amb TCSRI que afirmen dormir bé i no ser conscients del que fan a la nit, per la qual cosa en aquests casos és essencial fer la història clínica amb la parella que dorm amb el o la pacient.

 


Comentaris

envia el comentari