Catalunya Diari

Unes 150 persones es concentren a Lleida contra la crisi del coronavirus

La mobilització estàtica de CCOO i UGT per aquest Primer de Maig s'ha fet a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella

Unes 150 persones han participat aquest dissabte en la concentració estàtica amb motiu del Primer de Maig a Lleida, convocada pels sindicats majoritaris CCOO i UGT. Les reclamacions dels sindicats s'han centrat en revertir la greu crisi social i econòmica derivada del coronavirus i en reclamar als partits polítics la formació d'un nou Govern de manera urgent per fer-hi front.

També han reclamat a les grans empreses que no destrueixin llocs de treball, en referència a H&M, Caixabank o el BBVA, que han anunciat ERO a les seves plantilles que afectaran treballadors de la demarcació. L'acte s'ha celebrat davant la Porta dels Apòstols de la Seu Vella i ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de la covid-19.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pla tancat de diversos dels participants a la concentració que s'ha fet a la Seu Vella amb motiu del Primer de Maig
Unes 150 persones es concentren a Lleida contra la crisi del coronavirus i per reclamar la formació d'un nou Govern | LleidaDiari.cat

La manifestació estàtica convocada per CCOO i UGT als peus de la Seu Vella ha tingut una assistència força menor respecte les manifestacions dels anys previs a la pandèmia, quan se sortia de la plaça del Treball i es recorrien els carrers de la ciutat.

La pandèmia ha «fet trontollar» tot el sistema 

El secretari de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, ha dit que la pandèmia ha «fet trontollar» tot el sistema i ha explicat que es necessita la «responsabilitat i corresponsabilitat» de tots els agents implicats per poder superar la situació actual.

Per la seva banda, la secretària general de CCOO a les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, ha explicat que aquest Primer de Maig denuncia la «greu crisi social i econòmica fruit de la covid-19" però també agraeix a totes les persones de l'àmbit sanitari i sectors essencials que han treballat en el darrer any per tirar endavant el país, i també a totes les persones en ERTO i que s'han quedat a l'atur.

Lleida és la demarcació que té els convenis més baixos de tot Catalunya

Rodríguez ha denunciat que Lleida és la demarcació que té els convenis més baixos de tot Catalunya i ha emplaçat tots els actors implicats a revertir aquesta situació. També ha indicat que en el darrer any a la demarcació s'han fet 5.365 ERTO que han afectat 30.000 persones, el que ha suposat un «escut» que ha salvat moltes empreses. Per aquest motiu, la secretària de CCOO considera que ara li toca a les grans empreses «ser solidàries i corresponsables» i no destruir ocupació.

En aquest sentit, Rodríguez ha fet referència als ERO anunciats per empreses com H&M, Caixabank i BBVA, que també repercuteixen a les comarques lleidatanes. En el cas de BBVA, la reestructuració de la companyia comportarà el tancament del 26,6% de les oficines a la demarcació i afectarà 84 dels 290 treballadors actuals. Davant d'això, Rodríguez defensa que ara «no és el moment de destruir ocupació» i també exigeix a les entitats bancàries que mantinguin la seva «responsabilitat social». «No s'ha de permetre que tanquin oficines a zones rurals i que la gent gran s'hagi de desplaçar a altres pobles», argumenta.

En l'àmbit de país

En l'àmbit de país, els sindicats exigeixen als partits polítics que es posin d'acord amb urgència per conformar un nou govern que legisli per començar a reconstruir Catalunya en l'àmbit social i econòmic. De fet, Rodríguez ha qualificat de «vergonyant» la situació actual. Així mateix, els sindicats també exigeixen al govern espanyol de coalició que compleixi els acords pactats com la pujada del Salari Mínim Interprofessional a 1.000 euros i que derogui les darreres reformes laborals i la reforma de les pensions de 2013. Argumenten que «ara és el moment», ja que s'ha de «reconstruir» el país i, per això, «s'han de prendre mesures per posar fi a la situació de precarietat laboral».

Per la seva banda, la CGT de Lleida ha dut a terme un acte polític a les 13.30h a la plaça Sant Joan, seguit d'un dinar de germanor a l'Ateneu Cooperatiu La Baula. Això, després de denunciar fa dos dies que el Procicat no els permetia fer la manifestació que tenien prevista a les 12h del migdia amb inici a la plaça del Treball. Així i tot, diversos col·lectius anticapitalistes s'han aplegat igualment en aquest punt i han recorregut els carrers de la ciutat.


Comentaris

envia el comentari