Més de 12.000 pacients catalans esperen ser intervinguts quirúrgicament des de fa més d’un any

El Govern busca acabar amb les demores en operacions quirúrgiques als hospitals públics catalans | Hospital Vall d'Hebron

 

Les esperes per poder ser intervingut quirúrgicament en algun dels 61 hospitals públics de Catalunya s'han reduït en l'últim mig any: el 30 de juny reunien 164.222 pacients, 606 menys que el 31 de desembre. Malauradament, aquesta xifra inclou 1.233 malalts de càncer que no poden superar l'espera de més de 45 dies, segons estableix la Conselleria de Salut. Paral·lelament, tal com recull 'El Periódico', també hi ha 285 afectats per patologies cardíaques, que, per la seva banda, no poden superar una demora de 90 dies. Un total de 31.688 malalts estan pendents de la col·locació de pròtesi de maluc o genoll, mentre que 23.102 tenen programada la resolució d'unes cataractes. Aquests últims procediments no poden passar els 180 dies d'espera.

  

 

 

D'altra banda, el límit d'espera per part de la resta d'intervencions -130.387 afectats de gravetat variada-, és de 365 dies, termini el qual havien superat 12.191 el mes passat. A l'inici de la legislatura, JxSí i la CUP van firmar el pla de xoc per a llistes d'espera amb 52 milions d'euros d'inversió, que asseguren haver eliminat completament les demores de més d'un any de cara l'abril del 2018. No obstant això, l'estiu provoca una reducció d'activitat i una dificultat considerable a l'hora de contractar professionals que assumeixin aquesta cirurgia suplementària. A més, també cal tenir en compte, a banda dels pacients que esperen una operació, els malalts que esperen una prova diagnòstica, un total de 122.458, dels quals 23.631 esperen des de fa més de tres mesos. En aquesta llista trobem 26.994 persones que esperen una ressonància magnètica; 13.936 que necessiten un ecocardiograma; 8.554 que requereixen una ecografia abdominal, i 4.557, una mamografia.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, assegura que «els pacients que esperen cita per accedir a una prova diagnòstica tecnològica han de disposar d'un document que certifiqui que estan pendents d'aquest diagnòstic». Així mateix assenyala que no és acceptable que alguns pacients estiguin mesos sense tenir constància que el seu hospital coneix la situació. «El pacient ha de quedar en llista d'espera diagnòstica en el moment en què el seu metge especialista així ho indiqui. Tenim instruments per auditar que això és així. Els ciutadans poden comunicar al CatSalut aquestes anomalies, si és que es produeixen», explica Elvira.