Catalunya Diari

Més d’un miler de pagesos catalans participen en les primeres marxes de tractors en defensa de la democràcia i la llibertat celebrades a Lleida i Vic

La jornada d'aquest dissabte és una mobilització pagesa sense precedents
 
Mobilització pagesa sense precedents aquest dissabte a Lleida en defensa de la democràcia i la dignitat del poble català. L'entrada i el centre de la ciutat han quedat col·lapsats per un miler de tractors i centenars de persones, segons els organitzadors, que han encerclat la subdelegació del govern espanyol a la capital del Segrià. Ho han fet convocats per Unió de Pagesos, JARC i la Federació de Cooperatives. Les organitzacions agràries han protestat d'aquesta manera contra el que consideren una «repressió totalment desproporcionada» de l'Estat contra la convocatòria del referèndum, una actuació que comporta la «vulneració dels drets civils dels catalans». Els tractors havien sortit prèviament des de sis punts de trobada a Tàrrega, Mollerussa, Balaguer, Juneda, Alcarràs i Torrefarrera i han confluït a l'entrada de la capital per acabar d'arribar fins a la Rambla de Ferran i l'avinguda del Segre, que han quedat completament bloquejades. Aquest dissabte s'han fet tractorades a Lleida i Osona i divendres 29 se'n faran a la resta de Catalunya. Aquestes sortiran de diferents ciutats i poblacions de tot Catalunya i confluiran a les seus d'organismes estatals com les subdelegacions del Govern espanyol a Girona, Tarragona i Barcelona.

Les columnes de tractors s'han agrupat primer davant del cementiri de Lleida per dirigir-se tots junts cap a la subdelegació del govern espanyol, que estava protegida per Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil. Un cop allà s'ha llegit el manifest unitari entre crits d'«independència» i «votarem», i la mobilització s'ha acabat cap a quarts de dues del migdia sense que s'hagi registrat cap incident. Paral·lelament, aquest dissabte també s'ha fet una concentració de tractors d’Osona i el Lluçanès davant de l'edifici El Sucre de Vic que ha reunit més de mig centenar de vehicles, segons els organitzadors.

 

 

El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, el president de JARC, Francesc Boronat, i el president de la FCAC, Ramon Surroca, van signar dijous un manifest conjunt obert a tot el sector que defensa que els catalans han de poder exercir el dret a decidir el seu futur com a poble. Les tres entitats denuncien l'actuació «desproporcionada» del Govern de l'Estat i de la justícia després de la convocatòria a la ciutadania catalana al referèndum de l’1 d’octubre i la violació de drets civils a Catalunya. Aquestes organitzacions lamenten aquests fets perquè suposen «un atac a les llibertats d'ideologia, d'expressió, de reunió, d'informació, de correspondència i de privacitat, la judicialització del debat polític a Catalunya, l'erosió de la separació de poders, la limitació a la llibertat d'expressió dels càrrecs electes i, finalment, la intervenció de les finances catalanes que posen en risc les polítiques agràries i rurals del país». Per tot plegat, refermen el compromís amb les llibertats democràtiques i nacionals de Catalunya, i exigeixen «l'immediat restabliment dels drets fonamentals i les llibertats conculcades, així com el restabliment de l'autonomia financera de la Generalitat de Catalunya».

 

Tractors col·lapsant la LL-11.
Tractors col·lapsant la LL-11. | LleidaDiari.cat

 Comentaris

envia el comentari