Catalunya Diari

El nou i rellevant avenç de metges de l'Arnau en l'operació de tumors cerebrals

Es tracta d’una tècnica innovadora en neurocirurgia en què la llum fluorescent ajuda a distingir on acaba el tumor i on comença el teixit sa del cervell

El servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) pràctica des de fa un any una tècnica innovadora en les intervencions quirúrgiques per extreure tumors cerebrals malignes. Es tracta de la resecció guiada per fluorescència amb 5-ALA, mitjançant la qual la llum fluorescent ajuda els professionals de la cirurgia a poder distingir on acaba el tumor i on comença el teixit sa del cervell. Els neurocirurgians de l'Arnau de Vilanova han aplicat aquesta tècnica a una trentena de pacients en el darrer any amb resultats satisfactoris.

El 5-ALA és un precursor bioquímic natural de l'hemoglobina que estimula l'acumulació de pigments fluorescents en diferents tipus de teixits. En el cas dels tumors cerebrals, la fluorescència es forma a l'interior del teixit tumoral i permet als cirurgians una resecció més precisa, perquè la zona tumoral brilla i queda ben delimitada gràcies a la llum fluorescent. Això es tradueix en un menor nombre de complicacions postoperatòries.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El medicament per aconseguir aquest efecte se subministra al pacient per via oral unes tres hores abans de l'anestèsia, de manera que es fa coincidir l'operació amb el moment en què el tumor és més fluorescent. La utilització del 5-ALA no altera la tècnica neuroquirúrgica. «Es tracta d'una guia, una orientació que ens dona una major seguretat en les reseccions», afirmen els doctors Milton M. Madrigal i Víctor Martínez, neurocirurgians de l'HUAV.

Imatge d'una operació a l'Arnau de Vilanova de Lleida
El nou i rellevant avenç de metges de l'Arnau en l'operació de tumors cerebrals | LleidaDiari.cat

Una mitjana anual de 3.000 pacients

El servei de Neurocirurgia de l'HUAV, dirigit per Fuat Arikan, treballa conjuntament amb el servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i atén una mitjana anual de 3.000 pacients, dels quals 300 requereixen alguna intervenció quirúrgica. L'hospital lleidatà compta amb els equipaments tecnològics més capdavanters que hi ha en aquest camp.

Concretament, l'any 2021 va adquirir un neuronavegador i un microscopi que incrementen la precisió i la seguretat de les intervencions quirúrgiques. Des de fa poques setmanes, el servei també disposa del Loop-X, un escàner intraoperatori que gira al voltant del pacient durant els moments clau d'una intervenció i proporciona imatges a temps real d'altíssima qualitat.


Comentaris

envia el comentari