Catalunya Diari

Mig centenar de sindicalistes es concentren a Lleida per reclamar la recuperació dels salaris dels treballadors

CCOO i la UGT reiteren que els principals convenis d'àmbit lleidatà tenen les taules salarials més baixes de Catalunya

Una cinquantena de delegats de la UGT i de CCOO s'han concentrat aquest dimarts davant de la seu de la Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) per reivindicar millores en les polítiques de defensa de la negociació col·lectiva i uns convenis col·lectius que garanteixin la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors, tenint en compte la crisi econòmica comença a quedar enrere. Les dues organitzacions consideren «injust» i «indigne» que l'increment dels beneficis empresarials no es tradueixi en un augment dels salaris i critiquen el rebuig de les patronals a incorporar les principals reivindicacions sindicals per tal d'actualitzar els convenis col·lectius.

Una cinquantena de delegats de la UGT i CCOO protestant davant la seu de la COELL, a la rambla Ferran de Lleida
Una cinquantena de delegats de la UGT i CCOO protestant davant la seu de la COELL, a la rambla Ferran de Lleida | LleidaDiari.cat

En el cas de Lleida, des de la UGT i CCOO han tornat a posar en relleu que els principals convenis d'àmbit lleidatà són els que tenen les taules salarials més baixes de Catalunya. La protesta és la primera d'una campanya de mobilitzacions endegades conjuntament per ambdós sindicats a Catalunya en defensa de la negociació dels convenis col·lectius i per exigir una sortida «justa» de la crisi.

  

La protesta sindical, que s'ha repetit en altres ciutats catalanes sota el lema «Ara ens toca a nosaltres», s'ha celebrat a Lleida davant de la seu de la COELL. Els responsables de CCOO i la UGT a Lleida han criticat la manca de voluntat negociadora de les patronals pel que fa als convenis col·lectius i han lamentat que, mentre els beneficis empresarials s'incrementen, «els salaris dels treballadors es congelin o es baixin», segons ha manifestat José Luís Aguilá, de la UGT. La secretària general de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez, considera que ara «el que toca és recuperar el poder adquisitiu de la classe treballadora» i, així, ha reivindicat la necessitat d'introduir en els convenis col·lectius provincials increments salarials de, com a mínim, el 2,4%, en els diferents sectors.

Els secretaris generals de la UGT i CCOO a Lleida, José Luís Aguilá i Cristina Rodríguez, llegint un manifest davant la seu de la COELL
Els secretaris generals de la UGT i CCOO a Lleida, José Luís Aguilá i Cristina Rodríguez, llegint un manifest davant la seu de la COELL | LleidaDiari.cat

 

CCOO i la UGT de Lleida han tornat a insistir que els principals convenis d'àmbit de la demarcació de Lleida compten amb les taules salarials més baixes de Catalunya com seria el cas dels sectors de la construcció o del metall. La secretària general de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez, en responsabilitza directament les patronals lleidatanes per no voler igualar els convenis d'àmbit de la demarcació de Lleida amb els de la resta de Catalunya. Així mateix, ambdós sindicats han remarcat que a Lleida hi ha alguns convenis la negociació de la qual es troba estancada, fet del qual culpen a les patronals dels respectius sectors. És el cas del conveni provincial del sector d'indústries de flequera, per a la renovació del qual fa més d'un any i mig que el Gremi de Forners no s'asseu a una taula de negociació amb els sindicats, segons la UGT; mentre els sectors de les pastisseries i de les begudes refrescants porten quatre i un any i mig sense conveni a Lleida, segons han explicat des d'aquest mateix sindicat. 

Altres convenis d'àmbit lleidatà en què tampoc avança la negociació col·lectiva són el de tracció mecànica de mercaderies, el de transports de viatge per carretera i el del sector dels olis, segons CCOO. La protesta sindical d'aquest dimarts a Lleida també s'ha dut a terme en altres ciutats catalanes i és la primera de la campanya que han posat en marxa conjuntament UGT i CCOO de Catalunya per exigir una recuperació del poder adquisitiu dels treballadors. Ambdós sindicats ja han avançat que si la situació no millora no descarten arribar fins i tot a la convocatòria de vaga.


Comentaris

envia el comentari